Calle Jonsson ska förhöras igen

Uppdaterad 2015-09-18 | Publicerad 2015-07-13

Calle Jonsson ska åter förhöras om mordförsöket i Grekland 2001. Han kan komma att gripas i samband med förhöret och utlämnas till Grekland.

– Det ska hållas ett nytt förhör med honom i slutet av augusti, säger vice chefsåklagare Marie Lind Thomsen vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Förhöret handlar om mordförsöket på Kos 2001, som den nu 32-årige Calle Jonsson friades för redan för tio år sedan. Det nya förhöret ska hållas i Stockholm och om Calle Jonsson infinner sig kan han komma att gripas.

Begärt garantier

– Ja, det finns en grekisk arresteringsorder för honom. I vanliga fall brukar den misstänkte anhållas och häktas för att sedan lämnas ut, men i det här fallet har jag bedömt att det inte finns någon flyktfara och vi har inte vidtagit några tvångsmedel mot honom, säger Marie Lind Thomsen.

Åklagaren har begärt garantier från Grekland att om Calle Jonsson döms så ska han få avtjäna straffet i Sverige.

– Men vi har inte fått några garantier, och jag misstänker att de har annat att göra i Grekland just nu än att titta på det här, säger Marie Lind Thomsen.

Calle Jonsson försvaras av advokat Leif Silbersky.

– Det här är ett extremt besynnerligt ärende och jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

"Tagit det väldigt hårt"

I slutet av förra året kom en arresteringsorder från Grekland och Calle Jonsson förhördes. Leif Silbersky begärde kompletterande material från Grekland och svaret kom i slutet av juni. Leif Silbersky går nu igenom materialet och han anser att turerna i fallet är "fullständigt absurda":

– Han friades av domstol i Grekland och åklagaren sade att han hade för avsikt att inte överklaga och så blir det så här, säger han.

På frågan hur Calle Jonsson mår, svarar Leif Silbersky:

– Han har tagit det väldigt hårt eftersom han hade lagt den här händelsen bakom sig en gång för alla.

TT