Lågmält humoristiskt sommarprat

Publicerad 2015-07-10

"Och så kommer du inte hem med en jävla unge".

Det var de sista ord sångaren och skådespelaren Marianne Mörcks mamma hörde då hon 18 år gammal lämnade föräldrar och 15 syskon.

Ett år senare var hon naturligtvis gravid. Vår sommarpratare adopterades bort. Den nya mamman var en ofri och stelnad människa, pappa sjökaptenen pratade bara efter fyra glas vin och längtade tillbaka till Brasilien, där han med betydande sannolikhet hade träffat damer.

Det namedroppas. Bästa vännen är skådespelaren Lars Humble och Birgit Nilsson lär henne att sjunga med en krona mellan skinkorna. "Men då jag är större blir det en femkrona".

Lågmält humoristiskt och inte utan självdistans. Som berättelsen om hur Mörck efter att fyra år i rad ha deltagit i en finsk operafestival blivit kändis i grannlandet. Unga grabbar ropar och en sjökapten erbjuder henne VIP-behandling.

"Operan har segrat", tänker Mörck triumfatoriskt. Men det visar sig att det är tv-serien Wallander som går i repris på onsdagar. Där har hon den lilla rollen Ebba.

50 år som sångare, skådespelare och regissör. Och det enda folk känner till är en marginell insats i en deckarserie? Hon tar denna orättvisa med jämnmod.

Dråpliga scener staplas på varandra.  Som när Mörck ska få ta emot medalj av kungen på slottet och springer ut för att köpa en aftonklänning. Balen blir en succé och hon återvänder till butiken för att köpa likadana klänningar i andra färger. "Det är inte en aftonklänning, det är ett baddräktsöverdrag" förklarar expediten.

Det är en lycklig människa som utan pretentioner berättar om sitt liv. Gott så.

Men ett förbud mot att spela Mungo Jerrys In the summertime i detta program måste omedelbart skrivas in i grundlagen. 

Följ ämnen i artikeln