Nej, regeringen har inte röstat för barnäktenskap – detta gäller

Uppdaterad 2018-03-29 | Publicerad 2018-03-27

Regeringspartierna röstade inte nej till lagen mot barnäktenskap.

Ett påstående om att regeringspartierna röstat nej till en lag mot barnäktenskaps sprids i sociala medier. Men det stämmer inte, skriver Nyheter24.

I går röstade regeringen för barnäktenskap och månggifte”, skriver Sverigedemokraterna på Twitter och på Facebook. Även Nackamoderaterna kommer med samma påstående och i Facebook-gruppen ”Avgå Stefan Löfven” har man delat en tweet från Paolo Roberto som lyder: ”Så här röstade partierna om att förbjuda barnäktenskap! Hur fan kan man vara emot en sådan lag..?”.

Tweeten har fått en enorm spridning och har delats av bland annat riksdagsledamoten och moderaten Lars Beckman.

Men det spridda påståendet stämmer inte, skriver Nyheter24 som reder ut hur det egentligen ligger till.

Det var förra året som frågan väcktes då de borgerliga partierna och SD röstade fram ett tillkännagivande i civilutskottet. Men regeringen hade redan tillsatt en utredning om ett liknande lagförslag, därför röstade regeringspartierna inte för.

– Det är regeringens mycket tydliga besked att det är förbjudet med barnäktenskap i Sverige och ska vara det. Vi ämnar återkomma före sommaren med det konkreta förslaget när remissvaren är analyserade, sa migrationsminister Heléne Fritzon i torsdags under riksdagens frågestund.

Det lagförslag som utreds går ut på att Sverige inte ska erkänna äktenskap om någon av makarna är under 18 år när de anländer. Alla ska hittills vara överens och lagen föreslås träda i kraft den 1 januari nästa år.

I utredningen har man dock hittat undantag. Undantaget gäller äktenskap med en eller flera EU-medborgare som är under 18 år. I länder som till exempel Spanien och Österrike får 16-åringar gifta sig. Och om man inte erkänner EU-medborgares äktenskap skulle det bryta mot deras rätt till fri rörlighet, menar utredningen.

Möts av kritik

Undantaget skulle innebära att lagen inte blir ett totalförbud, menar kritiker.

Det är en skam för Sverige att landets så kallade feministiska regering vill behålla ett undantag för flickor med utländsk bakgrund att få vara gifta med vuxna män”, skriver Gulan Avci, Liberalernas talesperson i integrationsfrågor i ett inlägg på Facebook.

I nuläget är det förbjudet för barn att gifta sig i Sverige. Men om ingen av parterna har anknytning till landet och äktenskapet ingåtts utomlands erkänns det.

Den senaste lagändringen med de nuvarande undantagen röstades igenom 2014 av samtliga partier, utom Vänsterpartiet – partiet är fortfarande för ett totalförbud, skriver Metro.

Följ ämnen i artikeln