Minst 5 dog i tunnelbrand

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-29

Två bilar krockade i Norges djupaste vägtunnel

Fem människor dog i går när en brand härjade drygt 280 meter under havsytan.

En kollision mellan två bilar utlöste tragedin i Eiksundtunneln i Norge – världens djupaste vägtunnel.

våldsam brand De två bilarna kolliderade flera kilometer in i den djupa vägtunneln och en våldsam brand startade. Tunneln har bara varit öppen i lite över ett år. Den ger ön Hareidlandet vägförbindelse med det norska fastlandet.

Svart rök vällde ur bägge ändarna på den 7,7 kilometer långa och 287 meter djupa tunneln. Strax efter klockan 21 i går kväll kom larmet om katastrofen.

Två bilar kolliderade i den djupaste delen av tunneln och krocken utlöste en kraftig brand.

– Det är totalt fem personer som har dött. Alla har nu förts ur tunneln till sjukhus för identifiering, säger insatsledare Magne Tjønnøy vid Sunnmøre polisen till Verdens Gang.

Frontalkrockade

Enligt uppgift till norska medier frontalkrockade fordonen.

I den ena bilen ska det bara funnits föraren. Det andra fordonet var helt utbränt och räddningstjänsten kunde först inte avgöra hur många människor som satt i den, enligt VG:s uppgifter.

Om uppgifterna stämmer dog fyra personer i den bilen.

Brandkår, ambulans och räddningshelikopter var snabbt på plats tillsammans med polis vid båda utfarterna.

Elden släckt

Vid 22-tiden var elden släckt och räddningstjänst från båda ingångarna kunde påbörja räddningsarbetet utan skyddsutrustning.

Tunneln, världens djupaste undervattensväg, går mellan Hareidlandet och norska fastlandet. Krocken inträffade i tunnelns djupaste del, 2,5 kilometer in.

Väg till fastlandet

Tunneln öppnade för trafik i februari 2008 och är en del av Eiksundsambandet. Den ger de ungefär 40 000 innevånarna i samhällena Hareid, Ulstein, Sande och Herøy en bilväg till fastlandet.

En väg som i går stod stilla på grund av tragedin som kostade fem människor livet.

ANNONS