Schibbye och Persson berörde kvinnor mest

Publicerad 2012-11-03

Martin Schibbye och Johan Persson berörde kvinnorna mest, medan konflikten i Syrien gjorde störst intryck på männen.

Det visar en analys av tredje kvartalets nyhetshändelser.

– Journalisterna är något av svärmorsdrömmar, vilket kan locka kvinnor i högre utsträckning än män, säger Stina Morian, analyschef på Yougov som genomfört undersökningen.

Martin Schibbye och Johan Persson berörde kvinnorna mest, medan konflikten i Syrien gjorde störst intryck på männen.

OS i London var den händelse som gav upphov till allra flest nyhetsartiklar, enligt en genomgång av analysföretaget Retriever.

Men medaljdbragder och krossade rekorddrömmar i all ära – det var andra nyheter som svenskarna brydde sig mest om. Det visar en undersökning bland 1 012 personer som undersökningsföretaget Yougov genomfört.

"Svärmorsdrömmar"

Var fjärde tillfrågade kvinna tyckte att frisläppandet av Martin Schibbye och Johan Persson från fängelset i Etiopien var den nyhet som gjorde störst intryck på dem. Bara var tionde man var av samma åsikt.

– Journalisterna är något av svärmorsdrömmar, vilket kan locka kvinnor i högre utsträckning än män. Man känner att det är svenskar som varit modiga, tagit risker, avslöjat någonting och att de är charmiga, säger Stina Morian, analyschef på Yougov, till TT.

"Många pusselbitar"

Anja Hirdman, medieforskare och docent på Stockholms universitet, håller inte riktigt med.

– Jag tror det beror på att den nyheten varit så kontextualiserad i svensk media. Sedan är det många pusselbitar i storyn – oljan, utrikesministern samt att ingen varit i området tidigare, säger hon till Aftonbladet.

Hirdman tror också att fler kvinnor varit intresserade av journalisterna beroende på att nyheten funnits på olika ställen i tidningarna.

– Den har funnits på fler ställen än på nyhetssidorna. På tidningarnas kultursidor till exempel, vilka kvinnor läser i högre utsträckning än män.

Breivikdom på tredje plats

Totalt angav 23 procent att Syrienkonflikten gjort störst intryck, följd av Etiopiensvenskarna på 16 procent och Breivikdomen på 9 procent.

– Jag trodde nog att Syrien skulle göra ett ännu större intryck. Men det kan finnas en skillnad mellan vad journalister rapporterar om och vad människor uppfattar som viktigt, säger Stina Morian till TT.