Vad händer med kidnappade Johan?

Publicerad 2013-01-14

Svenske Johan Gustafsson, 37, sitter kidnappad i Mali – familjen orolig inför striderna i landet

Under måndagen fortsatte franskt flyg att bomba centrala delar av Mali. Enligt Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius räknar man med att ta kontroll över rebellområdena inom några veckor.

Samtidigt sitter minst tio västerlänningar kidnappade i landet – däribland svenska Johan Gustafsson, 37. Men UD är fortsatt förtegen om ärendet – och i Värnamo följer familjen rapporteringen.

– Det känns oroligt, det är klart, säger en nära anhörig.  

Svensken Johan Gustafsson.

Den 18 november 2011 anföll tungt beväpnade män en grupp turister på ett café i staden Timbuktu i Mali. En äldre tysk man som försökte fly sköts till döds – och tre män togs till fånga. Däribland svenske Johan Gustafsson, 37 år gammal, som var ute på sitt livs resa.

Motorcykel genom Afrika

Knappt två månader tidigare hade han lämnat Sverige tillsammans med en arbetskamrat för att på motorcykel ta sig ner mot Afrika. Målet var att korsa den afrikanska kontinenten.

– Det hade planerat det här en lång tid, säger en nära anhörig.

Några dagar innan den 18 november hade dock resekamraterna delat på sig: Johan tog sig vidare mot Timbuktu medan vännen skulle delta i det välkända Dakar-rallyt.

– Johan slog sig ihop med holländaren och sydafrikanen på resan mot Timbuktu, säger den anhöriga.

UD vägrar kommentera

Den 25 november, en knapp vecka efter händelsen i Timbuktu, kom de första rapporterna i svensk press: en svensk man hade, tillsammans med holländaren Sjaak Rijke och sydafrikanen Stephen Malcolm, kidnappats av islamistiska rebeller i Mali.

Svenska UD bekräftade att Johan Gustafsson var bortförd, men ville inte kommentera ärendet utan hänvisade till Rikspolisstyrelsen, som hade hand om utredningen. 

– Jag har också nåtts av de uppgifterna, men när det gäller svenskar som kidnappas i Sverige eller utomlands är det ingenting vi kommenterar av säkerhetsskäl, sa Varg Gyllander, pressekreterare på Rikskriminalpolisen, till Aftonbladet den 25 november 2011.

al-Qaida bakom kidnappningen

Tre dagar senare figurerade uppgifter i sydafrikanska medier om att kidnapparna, den al-Qaidaanknutna rebellgruppen Aqim som nu strider mot regeringstrupper i norra Mali, hade begärt en lösensumma för några av de kidnappade turisterna - uppgifter som dock aldrig bekräftats. 

Därefter blev det tyst.

Under våren fick Johans familj uppgifter om att kidnapparna hade släppt en film med de tillfångatagna västerlänningarna.

I filmen, som nådde allmänheten i augusti förra året, berättar Johan Gustafsson om sin tid i fångenskap och håller upp ett brev daterat till den 28 januari 2012.

– Mitt namn är Johan Gustafsson, jag kommer från Sverige. Jag har mottagit det här brevet. Jag är tillfångatagen av al-Qaida, men är vid god hälsa, säger han i filmen.

Intervjuade av Al-Jazeera

I slutet av augusti kunde tv-kanalen al-Jazeera träffa de kidnappade västerlänningarna. I inslaget berättar Johan Gustafsson att den svenska regeringen förhandlar med kidnapparna och att han har haft kontakt med den svenska ambassaden i Mali. Uppgifter som Anders Jörle, presschef vid UD, inte vill kommentera.

– Vi kommenterar överhuvudtaget ingenting i det här ärendet, säger han.

Familjen i kontakt med UD

Enligt familjen är al-Jazeeras intervju det sista livstecknet man har från Johan.

– Vi har inga konkreta livstecken från Johan sedan augusti när al-Jazeera hade den här intervjun. Det är det senaste vi har sett rent konkret. Det känns oroligt, det är klart, säger en av Johans anhöriga till Aftonbladet.

Familjen har kontakt med UD, men vilken typ av information man får vill varken familjen eller UD uttala sig om.

– Vi har kontakt med UD, men jag vill inte säga vilken sorts kontakt det rör sig om.

Följer ni vad som händer i Mali?

– Ja, det är klart. Men jag vill inte spekulera alls, vi är så långt ifrån Johans verklighet.

Fortsatt tyst från polisen

Från officiellt håll har det under hela perioden varit knäpptyst från svenskt håll. UD kommenterar inte ärendet och på Rikspolisstyrelsen, som ansvarar för utredningen, vill man inte heller prata om fallet.

– Generellt så kommenterar vi aldrig kidnappningsärenden. Det handlar om de inblandades säkerhet, säger pressekreterare Carolina Ekéus.

Följer ni utvecklingen i Mali?

– Vi följer vad som händer i hela världen, men när det kommer till pågående kidnappningsärenden har vi inga kommentarer.