Mardrömsskepp i hamn till slut

Publicerad 2013-02-15

Kryssningen med Carnival Triumph blev en flera dagar lång mardröm för de över 3 000 resenärerna.

Efter en brand förvandlades fartyget till ett inferno av avföring – och passagerare hängde över relingen med lakan målade med rop på hjälp.

Tidigt i morse, svensk tid, nådde de hamnen i USA.

Lyxkryssaren Carnival Triumph har sedan i söndags drivit runt i Mexikanska golfen innan skeppet i går började bogseras mot hamn i Mobile, Alabama, rapporterar CNN.

Fruktansvärd stank

Besättningen förlorade kontrollen över skeppet efter en brand i ett maskinrum som slog ut strömförsörjningen och blev början på en helvetesfärd för de över 3 000 resenärerna.

Passagerare vittnar om översvämmade toaletter, en fruktansvärd odör som gjorde människor sjuka av äckel och slagsmål om mat.

– De kräks överallt för att det stinker så illa och det är avföring på golven, har Brent Nutt, vars fru är ombord, tidigare sagt till CNN.

I går kom de första bilderna från skeppet. De visar resenärer som skriker på hjälp och hänger över relingen med lakan målade med orden ”SOS” och ”Help”, skriver AP.

”Skit och urin”

När skeppet kom så nära land att passagerarna kunde börja använda sina mobiltelefoner kom fler vittnesmål från båten.

– Det har varit skit och urin över hela golven. Först i dag har de börjat städa, i princip för att dölja hur illa det varit, men det har i alla fall gjort det lite mer uthärdligt, säger passageraren Kalin Hill till AP.

När resan mot hamn äntligen inletts i en hastighet av åtta kilometer i timmen kom nästa bakslag för rederiet – en bogserlina brast.

– Just nu tar sig skeppet ingenstans, sa kustbevakaren William Colclough till AP vid 20.30-tiden i går svensk tid.

Bytte ut bogserbåt

Först flera timmar senare var bogserbåten utbytt och färden kunde fortsätta.

Tidigt i morse kunde de första passagerarna kliva av lyxkryssaren.