Svensk kvinna mördad i Oslo

Publicerad 2013-04-30

Fyra gripna – varav två är svenskar

Den svenska kvinnan hittades knivmördad i sin lägenhet i Oslo natten till tisdagen.

Nu har polisen gripit fyra män, varav två svenska medborgare, misstänkta för mord och mordförsök på ytterligare en man som hittades knivskadad i lägenheten.

– Det finns en bakgrundshistoria. Mordet var ingen tillfällighet, säger polisinspektör Grete Metlig på en presskonferens i Oslo.

På tisdagskvällen grep norsk polis en 18-årig kvinna för skyddande av brottsling.

Den 26-åriga kvinnan har bott i svensk-kollektivet strax norr om centrala Oslo i snart ett år.

– Jag har haft bra kontakt med de som bott i lägenheten. Jag blir gråtfärdig när jag tänker på det som har hänt. Det känns hemskt, säger hyresvärden Dag Håland till Aftonbladet.

"Blod i trapphuset"

Larmet till polisen kom klockan 01.20 natten till tisdagen. En stund senare möttes den första polispatrullen av blod i trapphuset. I lägenheten hittade de sedan den svenska kvinnan knivhuggen till döds. Där fanns också en svårt skadad man, som hon ska ha haft en relation med, och som fördes till sjukhus med ambulans. Hans tillstånd uppges vara allvarligt men stabilt.

– Han har opererats och har allvarliga skador, men läget är stabilt, vi hoppas kunna träffa honom på sjukhuset under kvällen, säger Oslopolisens Grete Metlig.

Vänner till den mördade kvinnan beskriver området som relativt lugnt, även om det förekommit inbrott på flera platser den senaste tiden. Så sent som i fredags larmade kvinnan själv sin hyresvärd om ett inbrottsförsök.

– Hon var en otroligt positiv och balanserad människa, väldigt lugn, säger vännen Adrian som lämnade blommor utanför porten på tisdagseftermiddagen.

Mordet ingen tillfällighet

Under en presskonferens på tisdagen bekräftade polisen att två män gripits misstänkta för mord och mordförsök redan under natten till tisdagen – en 25-årig norsk medborgare och en 26-årig svensk medborgare.

– Han är inte känd av norsk polis sedan tidigare, säger Oslopolisens Grete Metlig.

Sent på eftermiddagen greps ytterligare två personer, varav en är en 28-årig svensk medborgare.

Samtliga är misstänkta för mord och mordförsök.

Polisen berättade också att utredningen hittills visar att det finns en bakgrundshistoria och att mordet inte tycks vara någon tillfällighet.

– Men det är ännu för tidigt att säga någonting om motivet, säger Metlig.

Förhör grannar – igen

På tisdagskvällen grep norsk polis ytterligare en person, en 18-årig kvinna, för skyddande av brottsling. I samband med att uppgiften om den gripna kvinnan kom rapporterar Aftonbladets reporter på plats i Oslo att polisen är på plats i huset igen och förhör grannar.

Polisen understryker att det inte är säkert att de gripna männen ligger bakom knivskärningen.

En av de gripna männens advokat säger till VG att hans klient förnekar all inblandning i brottet.