Så plundras våra apotek

Publicerad 2013-02-04

Svenska patienter blir förlorare när mediciner säljs på olaglig marknad

Subventionerade mediciner som skulle ha gått till cancersjuka i Sverige försvann spårlöst ur landet.

Efter razzior i Skåne ­utreder polisen och ­Läkemedelsverket en ny och olaglig marknad.

Aftonbladet kan avslöja att vinnaren bakom miljonaffärerna är förre KD-­politikern Sverker Littorin, 57.

roffar åt sigMedicin som har blivit billig i Sverige, tack vare subventioneringar, har nu blivit hett stoff i utlandet. Exportföretaget Pharmera misstänks ha köpt läkemedel från apotek och sedan sålt dessa vidare till utländska läkemedels­företag. Nu kan svenska patienter hamna i kläm eftersom mediciner riskerar att ta slut i butikshyllorna.

Flera patientorganisationer larmar om läkemedelsbrist.

Ny statistik från Apoteket AB visar att läkemedel har blivit svårare att få tag på och skärpta EU-regler kan leda till en allt värre brist under året.

Det gör att sjuka i Sverige kan få gå hem utan sina mediciner, tvingas åka runt mellan apoteken eller nöja sig med billigare kopior.

Mitt i detta avslöjas nu en olaglig handel, där dyra mediciner till främst ­cancersjuka har försvunnit ur landet.

Billigare i Sverige

I början av september ­förra året fick Läkemedelsverket ett tips som blev startskottet på en omfattande utredning.

Oanmälda ­­inspektioner genomfördes hos flera ­apotekare. Och ­utredningen ­pågår fort­farande.

Aftonbladet har granskat delar av det hemligstämplade materialet och bakgrunden är att flera dyrare läkemedel, främst cancermediciner, har gått ner i pris.

– Anledningen till att ­detta uppstått är att vissa ­läkemedel nu är billigare i Sverige än exempelvis Tyskland, säger apotekaren Stig Henningsson som ­driver ett av apoteken som granskas i härvan.

En orsak till att vissa mediciner är billigare i Sverige är att de subventioneras av staten i högre grad.

Prisskillnaden mellan länderna har skapat en ­efterfrågan inom den så kallade parallellhandeln med läkemedel. Förenklat är det en slags andrahandsmarknad där mediciner ­beställs från olika leverantörer och säljs vidare till ett högre pris.

Verksamheten är laglig med tillstånd från Läke­medelsverket. Men exportföretaget Pharmera i Ystad misstänks ha inriktat sig på att köpa direkt från vanliga apotek, som inte får sälja ­vidare läkemedel.

Efter att ha fått omfattande beställningar från främst tyska och holländska läkemedelsföretag ska före­tagets representanter ha ­legat på apotekare runt om i ­landet i jakten på mer läkemedel.

En av affärerna, cancermediciner till ett tyskt företag, ska ha gett 7,5 miljoner kronor.

”De vilseleder”

En initierad uppgiftslämnare anklagar Pharmera för att plundra svenska apotek genom att lura apotekare som inte känner till reglerna:

– De vilseleder och köper upp stora mängder på kort tid, landet töms därför på läkemedel.

Magnus Wetter, som driver Skåneapoteket i Eslöv, erkänner att han har levererat cancermediciner motsvarande tre ­månaders förbrukning för sex ­personer till Pharmera.

– Jag har ett ansvar själv, men visst, det ligger det en del i det där. Det är svårt att känna till varje regel, det är mycket regler och förordningar. När Pharmera ­hörde av sig fick jag veta att de har en egen sakkunnig, har ­partihandelstillstånd och har ­Läkemedelsverkets ögon på sig. Allt lät väldigt logiskt och jag förutsatte att allt var i sin ordning. Men så var det inte, säger han.

”Fick inte göra det”

Hans apotek har haft ekonomiska bekymmer och han sticker inte under stol med att han gjorde affärerna för att bättra på vinsten i en hårt konkurrensutsatt bransch.

Några summor nämns ­inte, men till exempel ­kostar en persons månadsförbrukning av prostata­cancerläkemedlet Zytiga 30 000 kronor.

– Jag och några andra ­apotek har sålt till företag med partihandelstillstånd. Jag menar att Läkemedelsverket har godkänt och känt till detta. Men de var här på ­inspektion nyligen och sa att jag inte fick göra det.

Nu är han misstänkt för brott mot läkemedelslagen och i veckan inledde polisen i Skåne en förundersökning. Det bekräftar Sven-Erik Mellby, kommissarie och förundersökningsledare på polisområde mellersta ­Skåne.

– Vi får se vart det leder. Det här är ett ovanligt ärende, jag har aldrig haft nåt ­likande på mitt bord.

Ansvarig för handeln på Pharmera är vd:n Sverker Littorin, som Aftonbladet har sökt för en kommentar. Efter flera försök svarar han i ett sms att en ”enskild medarbetare” är ansvarig: ”Det var olyckligt att en enskild medarbetare gjort affär inte sanktionerat av företaget.”

Riskerar ta slut

Förlorare på den olagliga handeln är patienterna.

När läkemedel säljs vidare från apoteken riskerar de att ta slut i butikshyllorna.

Magnus Wetter på Skåneapoteket medger att den risken finns och även internationella erfarenheter från bland annat Storbritannien visar att parallellexporten kan ge läkemedelsbrister. Men handeln är också en fara för patientsäkerheten.

– En risk när läkemedlen går andra vägar är att om vi akut vill dra in ett läke­medel så går det inte med det här upplägget, spårbar­heten försvinner. Det ­skapar en risk att patienter skadas, ­säger Annika Babra, till­förordnad inspektionschef på Läkemedelsverket.

Reglerna bygger på EU-direktiv

I dag krävs inte – till skillnad från vad som gäller för att driva -apotek – -någon bedömning av ekonomisk lämplighet för att få tillstånd att driva partihandel. Reglerna för -partihandel bygger på EU-direktiv, medan apoteksverksamhet styrs av regler i respektive land.

Att bolag har en delägare som är svårt skuldsatt är därför inget som -Läkemedelsverket kan ha några -synpunkter på, enligt chefsinspektör Tor Gråberg.

Att vissa läkemedel är tydligt billigare i Sverige beror på att de är subventionerade av staten i högre grad.

– Skillnaderna inom Europa beror på olika länders prissättning och hur sjukvård och läkemedel subven-tioneras, säger Gråberg.

– Sverige är ju tidigare en av de större länderna för parallellimport. Men nu har vi sett några -exempel på parallellexport från Sverige. Och det är ett nytt -fenomen.

Enligt Tor Gråberg är detta helt i sin ordning.

– Ja, under förutsättning att -aktören som vill parallellexportera -köper sin -produkt från en annan tillverkare eller annan partihandlare.