En sista cigarett – sedan hängs de

Publicerad 2013-04-02

Första avrättningen på sex år i Kuwait

Tre män avrättades i går i Kuwait genom hängning.

Avrättningen av de morddömda fångarna var den första på sex år i staten.

Med ögonbindel och händerna fastbundna puffar en av de dödsdömda männen desperat på en sista cigarett. Bara minuter senare leds han och de andra två upp för en trappa, får en snara om halsen och så öppnas en lucka under deras fötter.

De tre männen som var från Saudiarabien, Pakistan och en som uppges vara utan nationalitet, hade alla blivit dömda för mord i separata fall.

Bjöd in journalister

Det var i ett parkeringsgarage utanför det centrala fängelset i Kuwait som de tre männen hängdes på måndagen. Officiella bilder som visar avrättningen har bland annat publicerats i Daily Mail. Myndigheterna hade bjudit in journalister från kuwaitiska medier för att bevittna avrättningen.

Hängningen av de tre männen var den första avrättningen i arabstaten sedan 2007. Då var det en man från Pakistan som avrättades efter att ha blivit dömd för droghandel, uppger Amnesty International.

Innan dess ska 72 avrättningar ha ägt rum sedan år 1964, varav 69 män och tre kvinnor.

Avskräckande exempel

Kuwait som har en befolkning på tre och en halv miljon människor, har ett juridiskt system som bygger på en blandning av olika lagstiftningar. Brott som kan ge dödsstraff inkluderar droghandel, mord och förräderi.

Meningen med de offentliga bilderna på avrättningen ska ha varit att de ska fungera som avskräckande exempel. Enligt den statliga nyhetsbyrån KUNA sitter 48 personer fortfarande i dödscell i Kuwait.