Miljoner datorer drabbade av hemlig trojan

Publicerad 2013-04-22

Över 15 000 svenska pc-användare och två miljoner amerikanska användare.

Så många kan ovetande vara del av det enorma botnätet Zeroaccess.

En trojan gömmer sig i deras dator och kan användas vid annonsbedrägerier, det skriver dn.se

Det är säkerhetsföretaget Secode som börjat analysera det enorma botnätet Zeroaccess efter att en av deras kunder infekterats. Enligt deras analys kan så många som två miljoner pc-användare drabbats främst i USA men även i Sverige. Uppemot 16 000 svenska pc-användare  kan ovetande ha blivit en del av nätet.

Styra stora trafikmängder

Botnät har flera gånger använts av olika hackernätverk för att släcka olika sajter i överbelastningsattacker. Men enligt TT använder sig personerna bakom Zeroaccess de smittade datorerna för att utföra beräkningar som skapar internatvalutan bitcoin och genom att styra stora trafikmängder till annonser.

– Det som är unikt med Zeroaccessnätet är att det inte är särskilt aggressivt. Det finns inget intresse av att ta ner samhällsfunktioner eller välta webbsajter. Det opererar i det tysta och tjänar långsamt pengar. Det är därför det anses vara det mest inkomstbringande botnätet, säger Seconds vd Danel Kollberg till TT.

Surfar in på hackad sajt

Tore Terjesen, chef för bolagets larmcentraltjänster, berättar för TT att man drabbas genom att surfa in på en sida som blivit hackad och en trojan då laddas hem. Det bästa sättet att skydda sig är enligt honom att ha de senaste versionerna av all programvara installerad på sin dator.

Minimedia

Följ ämnen i artikeln