Var tredje art hotas av utrotning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-04-06

FN:s nya klimatrapport klar idag - flera stormakter krävde ändringar

Isbjörnen dör av svält. När isen runt Arktis försvinner försvinner också deras mat - sälarna som lever på isen.

FN:s nya klimatrapport försenades.

Orsak: Flera stormakter krävde att delar av konsekvensanalysen ändrades.

Trots bråket enades man om en rapport som är skrämmande.

Bland annat slås fast att 30 procent av jorden alla arter hotas om den globala medeltemperaturen stiger bara två grader till.

Nya öknar brer ut sig och miljoner människor hotas av svält.

- En komplex övning. Så sa IPCC:s ordförande Rajendra Pachauri om de hårda förhandlingarna under klimatkonferensen. IPCC står för Intergovernmental Panel on Climate Change.

FN:s andra stora klimatrapport skulle beskriva konsekvenserna av uppgifterna i den första - att människan står bakom klimatförändringarna och att det blir allt varmare i världen.

Den nya rapporten skulle lagts fram klockan 10 idag i Bryssel.

Då satt parterna i FN:s stora klimatkonferens IPCC fortfarande och förhandlade om hur man skulle formulera några av de känsligaste bitarna - effekterna av de omfattande klimatförändringar som blir följden när temperaturen stiger på grund av utsläppen av växthusgaser.

Till slut kom beskedet att man kommit överens.

- Vi har enats. Men det har varit en invecklad process, sa IPCC:s ordförande Rajendra Pachauri vid en presskonferens strax före lunch.

- Det var ett maratonmöte. En produktiv men utmattande övning.

Känsliga delar ströks

Forskare från fler än 100 av världens länder deltog i konferensen, som startade i måndags och mot slutet blev mycket stormig.

Både USA, Kina, Saudiarabien och Ryssland krävde att man dämpade delar av den skrämmande beskrivningen av effekterna av koldioxidutsläpp, säger flera forskare som deltog.

Strax före klockan 11 kom beskedet att man enats.

Det var efter fem dagars hårda förhandlingar som man till slut valde att lyfta bort flera omstridda delar av ursprungsrapporten.

Bland det som togs bort fanns en tabell som beskrev vad som händer när temperaturen stiger - grad för grad.

I den färdiga rapporten finns mängder av minst lika skrämmande detaljer kvar.

Bland annat förutspås att 30 procent av alla arter på jorden kommer att försvinna om medeltemperaturen globalt stiger mer än två grader.

Katastrof för Afrika

Effekterna för jordbruket blir i vissa delar av världen helt förödande och drabbar matproduktionen hårt.

Bland annat blir stora delar av Afrika så torrt att traditionellt jordbruk blir omöjligt.

Konsekvensen blir svält och död för miljoner människor i de nya öknarna.

Rapporten beskriver också hur den globala uppvärmingen påverkar vädret och orsakar fler och värre stormar, mer torka, fler översvämningar och förändringar i regnvädret.

Trots kompromisser och strykningar är den nya FN-rapporten den hittills tydligaste vetenskapliga sammanfattning av klimatförändringarna och dess konsekvenser för matproduktionen, ekosystem, industrier och samhällen.

FN:s första klimatrapport slog för första gången officiellt fast att människan med 90 procents säkerhet står bakom klimatförändringarna.

I den första rapporten beskevs också att temperaturen globalt kommer att stiga mellan 1,8 och 4 grader under detta århundrade.

Caroline Olsson

Följ ämnen i artikeln