Fidel Castro: Jag räddade Reagans liv

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-12

Kuba varnade USA om ett planerat attentat mot president Ronald Reagan

Ronald Reagan, president i USA 1981 – 1989, och Fidel Castro, som tog över makten i Kuba 1959.

En extrem högergrupp skulle mörda USA:s dåvarande president Ronald Reagan vid ett besök i North Carolina 1984.

Men en kubansk diplomat varnade en amerikansk säkerhetsman och attentatet kunde förhindras.

Kubas president Fidel Castro skriver i onsdagens partitidning Granma att Kuba samarbetade med USA genom att ge avgörande information om mordkomplotten mot Reagan, uppger AP.

Enligt Castro gav en kubansk diplomat vid FN-högkvarteret i New York informationen till säkerhetsmannen Robert C Muller.

Skulle mördas 1984

En extrem amerikansk grupp på högerkanten planerade att mörda Ronald Reagan vid ett besök i delstaten North Carolina 1984.

Informationen innehöll namnen på gärningsmännen, exakt tidpunkt för attentatet och var gruppen förvarade sian vapen. Dessutom gavs information om vad som sades under deras planeringsmöten.

I den minst sagt sensationella artikeln i det kommunistiska partiorganet skriver Castro vidare att FBI sedan kunde gripa de inblandade i komplotten. Några dagar senare fick den kubanske diplomaten ett stort tack av Muller vid en lunch i FN-skrapan.

Hemligt samarbete

Som ett ytterligare exempel på hemligt samarbete mellan de båda länderna ska Kuba ha fördömt attentatet 1981 mot Reagan vid möte mellan högre tjänstemän i Havana.

Amerikanska utrikesdepartementet hade sent på onsdagskvällen ännu inte kommenterat Castros uppgifter. Men CBS har talat med Wayne Smith som var med på mötet i Havana 1981.

- Jag har inte hört talas om mordplanerna mot Reagan 1984. Men det behöver ju inte betyda att det inte har hänt. Det här typen av uppgifter vill inte USA ska komma till allmänhetens kännedom, säger Wayne Smith.