Bli förälder - vinn en bil

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-11

Tävling ska råda bot på Rysslands befolkningsproblem

Skaffa barn - och vinn en bil.

För tredje året i rad lockas unga par i ryska Uljanovsk med fina priser för att råda bot på landets befolkningsproblem.

Många har antagit utmaningen, som också gett upphov till en hel del skämt.

I staden Uljanovsk i Ryssland finns den så kallade "gökardagen", då invånarna uppmuntras att göra barn. Lyckas de kan de få en bil eller något annat användbart.

Tävlingsreglerna är följande: Det par som antar utmaningen får några timmars ledigt från jobbet den 12 september för att gå hem - och avla barn. Den som föder en son eller dotter nio månader senare, på Rysslands självständighetsdag den 12 juni, är garanterad ett pris. Högsta vinsten är en SUV från den lokala biltillverkaren UAZ, rapporterar AP.

– Jag tror inte att människor blir gravida bara för att vinna ett pris den 12:e. Men om datumen sammanfaller och du får en bil så är det väl inget fel med det, säger den blivande pappan Jurij, 28, till AP.

Tre gånger fler barn

Många har nappat på idén och antalet deltagare har ökat för varje år som staden Uljanovsk, 90 mil öster om Moskva, har anordnat tävlingen. Första året anmälde sig 311 kvinnor, året därpå över 500. Nio månader senare föddes 78 barn - tre gånger fler än en vanlig dag i Uljanovsk.

Den ryska befolkningen har minskat stadigt sedan Sovjetunionens kollaps 1991. 1993 var antalet ryssar 148,6 miljoner, nu är de 142,2 miljoner. Förra året utsåg president Vladimir Putin befolkningskrisen till landets mest akuta problem och föräldrar lockas numer med en summa på motsvarande 70 000 svenska kronor om de skaffar ett andra eller tredje barn.

Tror på idén

I Uljanovsk har tävlingen med en SUV i potten gett upphov till en hel del skämt. Ett av dem går ut på att universitetslärare beordrats att lägga ut madrasser på golven i skolorna den 12 september och dra ner på belysningen.

Men fjolårets bilvinnande pappa, Andrej Kartuzov, tror på tävlingsidén.

– Om det här återkommer varje år så kanske vi kommer ha fler barn som växer upp och som gör Ryssland till ett större land, säger han till AP.