Männens skörd har fördubblats – på 20 år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-06-13

en växande industri Inom tre år ska 100 nya etanolfabriker byggas.

Etanol från brasilianska sockerrör är bäst för klimatet. Dessutom billigast.

Varje arbetare hugger idag dubbelt så mycket sockerrör som för 20 år sedan.

Det har gjort en brasiliansk plantageägare till världens första etanolmiljardär.

På några få år ska Brasiliens största etanolproducent, Cosan, öka produktionen med 50 procent. Cosans ägare Rubens Ometto Solveira Mello är världens första etanolmiljardär. Snart blir han ännu rikare.

USA och Brasilien har slutit en etanolpakt. Ett viktigt skäl till samarbetet är att etanol från brasilianska sockerrör är den absolut klimatvänligaste etanolen.

Inte bara priset

Tillverkningen kräver bara en sjättedel av den energi som går åt för att göra etanol av majs – vilket är det vanligaste i USA. Priset är också lågt, omkring en tredjedel mot kostnaden för etanol producerad inom EU.

Den brasilianska staten började stödja produktion av etanol efter oljekrisen i början av 1970-talet.

I dag är all bensin i landet uppblandad med 18 till 26 procent etanol. 2008 beräknas var fjärde bil vara en bränsleflexibel bil, som kan köra antingen på ren bensin eller ren etanol. Av landets 22 miljoner bilar är 2,5 miljoner etanolbilar.

Snart 80 procent

Brasilien exporterar bara var femte liter sockerrörsetanol.

– Men om tio år säljs förmodligen 80 procent av all etanol till utlandet, säger Jose Maria Gusman Ferraz, forskare vid jordbruksforskningsinstitutet Embrapa.

Om den brasilianska odlingsarealen ökar med 400 procent kan tio procent av världens bensin ersättas med sockerrörsetanol.

Satsningen på sockerrör skapar stora problem på landsbygden. Bara mellan 1999 och 2001 övergav 5,3 miljoner brasilianer landsbygden, bland annat för att ensidig odling av sockerrör, eucalyptus och sojabönor leder till färre jobb.

För säsongsarbetarna som skördar sockerrör ökar kraven ständigt.

Mångfalden minskar

– Sedan 1980-talet har den vanlige arbetarens dagliga skörd fördubblats och är i dag 12 till 15 ton, säger José Maria Gusman Ferraz vid Embrapa.

Det hårt uppdrivna tempot stiger snart ännu mer, eftersom hundra nya etanolfabriker ska förses med råvaror 2010.

Odlingarna minskar den biologiska mångfalden. I varje område med sockerrör måste 20 procent skog bevaras. Fyrkantiga områden med skog omgärdas av gigantiska fält med sockerrör. Skogsresterna dör långsamt för att de får för mycket ljus och skadas när de omgivande fälten bränns inför skörden.

Skövling hotar

Men regnskogen hotas inte av sockerrörsodlingarna. Nya odlingar anläggs söder eller nordost om Amazonas regnskogar.

En ny FN-rapport varnar för att ökningen av biobränsleodlingar världen runt kan öka skogsskövlingen, beröva små bönder deras mark och skapa allvarlig matbrist.

Ska minska global uppvärmning

Ett av världens fattigaste länder

Läs också

Joachim Kerpner

Följ ämnen i artikeln