Jagade svar – i helikopter

Uppdaterad 2011-08-12 | Publicerad 2011-08-11

SÃO PAULO/STOCKHOLM. Det var Silvias värsta kris.

Maj 2011:

I Stockholm kulminerade skandalen runt kungen med påstådda nakenbilder.

I Brasilien satt hon själv i en smattrande helikopter – på desperat jakt efter sanningen om sin pappans förflutna.

Aftonbladet har kartlagt drottning Silvias arbete med utredningen om Walter Sommerlath.

17 maj 2011 i Rio de Janeiros operahus – gräddan av Brasiliens musikelit är på plats med artister som Ana Botafogo, Caetano Veloso, Maria Bethania och Seu Jorge. Det är en välgörenhetskonsert för Childhood Foundation och Silvia får under kvällen stående ovationer.

Men det är inte bara därför hon kommit till Brasilien. Vid sidan av det officiella programmet möter hon släktingar i São Paulo. De flyger helikopter över området där pappans kaffeplantage låg.

En som hjälpt henne är kusinen Alvaro Aguiar, 72, som Aftonbladet träffade i går.

– Silvia ringde mig och var bestört över att svenska medier utmålade hennes pappa som en hemsk nazist, säger han.

Hittade en lapp

Alvaro Aguiar bor i en lyxlägenhet längs Latinamerikas mest exklusiva aveny, Avenida Paulista. Vi träffas på ett kafé i närheten, inrymt i São Paulos största bokhandel.

– Silvias bror Ralf hade hittat en handskriven lapp bland faderns kvarlåtenskap. Där stod några namn och ett namn på en kaffefarm. Silvia ville att jag skulle kolla vad som dolde sig bakom namnen, berättar han.

Han körde till platsen där Silvias mor växte upp. På kommunkontoret hittade han papperet som eventuellt gör hennes pappa till hjälte – överlåtandet av kaffefarmen till Efim Wechsler, den judiske företagare som blev fråntagen sin fabrik i Berlin.

– Hon blev så lycklig och sa: ”Jag visste det. Pappa är oskyldig.”

Samtidigt som Silvia kom till Brasilien för att med egna ögon se marken där kaffefarmen en gång låg, kulminerade skandalerna kring kungen.

Den 16 maj offentliggjordes inspelningar där kungavännen Anders Lettström genom maffiakontakter försökte stoppa komprometterande bilder på kungen.

Den 22 maj var drottning Silvia tillbaka i Stockholm och deltog i ett välgörenhetsarrangemang.

”Tar på krafterna”

– Kungaparet har haft en enorm exponering under lång tid. Det är klart att det tar på krafterna, säger hovets informationschef Bertil Ternert.

Enligt Erik Norberg, som sammanställt rapporten om Walter Sommerlath, har drottning Silvia blandade känslor för slutrapporten.

– Hon har brunnit för att ta reda på allt. Nu visar det sig att pappan var medlem i nazistpartiet och det är bara att acceptera. Men det går inte belägga att han varit aktiv och vi har fått fram uppgifterna om att det var en bytesaffär.

Alvaro Aguiar tycker att Silvias far var modig och riskerade sitt eget liv för att rädda den judiske fabrikören.

Men Johan Åsard på ”Kalla Fakta” som granskat Walter Sommerlath, är kritisk till hjältebeskrivningen. I ett uttalande skriver han att Walther Sommerlath drog fördel av judeförföljelsen: ”Klart är att Efim Wechsler befann sig under en fruktansvärd press ... i en situation av tvång där han inte hade något annat val än att lämna sin fabrik och fly landet.”