Hon blir Thailands första kvinnliga premiärminister

Publicerad 2011-08-04

Men vinsten säger lite om thailändsk jämlikhet

Yingluck Shinawatra.

Som Thailands första kvinnliga premiärminister skriver Yingluck Shinawatra historia.

Men brodern Thaksins skugga faller redan över den nya ledaren.

– En röst på Yinglucks parti är en röst på hennes bror, säger statsvetaren Elin Bjarnegård. 

Den tredje juli vann den 44-åriga affärskvinnan Yingluck Shinawatra det thailändska parlamentsvalet för sitt parti Puea Thai (”För thailändare”). Hon blir därmed landets första kvinnliga premiärminister någonsin.

Men politiskt sett är Yingluck en novis. Tills nyligen arbetade Yingluck för storebroderns telekombolag, värt mångmiljonbelopp, och driver Shinawatrafamiljens framgångsrika företag SC Asset.

Lillasyster till ex-premiärminister

När hon i våras valdes till partiledare för Thailands största – men ordentligt omstridda – parti hade hon aldrig tidigare ställt upp i ett val eller innehaft en politisk post.

Hennes främsta politiska merit är att hon är lillasyster till den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, som störtades i en militärkupp 2006 och befinner sig i exil i Dubai.

Att Yingluck ridit på sin brors rykte i valkampanjen råder det inga tvivel om, förklarar statsvetaren Elin Bjarnegård, som skrivit en avhandling om mansdominerade politiska nätverk i Thailand.

För trots att Thaksin dömts till två år i fängelse för korruption om han återvänder till Thailand, har han och det populistiska Puea Thai fortfarande många lojala följare bland Thailands fattiga.

Puea Thai under Yinglucks ledning följer samma linje som under Thaksin.

– Partiet har varit klara med att en röst på Puea Thai är en röst på Thaksin.

Mansdominerat

Som första kvinna någonsin har Yinglucks kampanjstrategi varit att spela både på kvinnlighet och charm, och hon har gjort sig känd för att bara säga trevliga saker om sina manliga motståndare, kommenterar brittiska BBC News.

Att det är en kvinna som nu ska leda landet ser Elin Bjarnegård som glädjande. För även om Thailand i stort är ett relativt jämlikt land med många högutbildade och arbetande kvinnor, är politiken en mansdominerad värld, stödd av informella nätverk. Men samtidigt kan man inte tolka Yinglucks framgång som ett framsteg för politisk jämställdhet i Thailand.

– Politiskt aktiva kvinnor måste alltid backas upp av en berömd manlig gestalt. Hon kan vara änka till en krigshjälte eller dotter till en lokal strongman. Det är genom manliga släktingar kvinnor får makt i Thailand. Yingluck är ett typexempel.

Ett ytterligare skäl till mansdominansen är det ständiga hotet om militärt ingripande och en framgångsrik politiker behöver stöd från armén – som också den nästan bara består av män.

Militärdiktatur och valfusk

Yinglucks bror må ha vunnit henne politiska poäng, men familjebanden lär inte hjälpa henne stort när det gäller att hålla fast vid makten i framtiden.

Thailand har en lång historia av blodiga uppror och militärdiktaturer som avlöser varandra – uppblandat med perioder av skenbar demokrati. Förra året dödades över 90 personer då sittande premiärministern Abhisit Vejjajiva skickade ut militären för att hindra rödskjortade Thaksinsupportrar som demonstrerade på Bangkoks gator. 

Landet har haft fem premiärministrar på lika många år. Samtliga val har kantats av anklagelser om valfusk och röstköp.

– I Thailand saknas en grundläggande respekt för demokratiska institutioner. De utnyttjas av politikerna för att kortsiktigt tillskansa sig makt för den egna sidan.

Den största utmaningen för Yingluck är enligt Elin Bjarnegård att klara av den svåra balansgången att förvalta Thaksins arv men samtidigt inte ses som en marionettdocka.

– Jag hoppas hon kan och vill axla ansvaret att ta sig ut från sin brors skugga.