Breiviks uniform är en bluff

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2011-07-31

Han smyckade uniformen för att se ut som en tempelriddare.

Men Anders Behring Breiviks utklädnad får experterna att baxna.

– Det är en fantasiprodukt, säger Christian Braunstein, pensionerad överstelöjtnant.

16 band på bröstet. Fem kors. Två axelklaffar och ett rejält skulderband. Allt fastsatt på en uniform från amerikanska marinkåren.

Anders Behring Breivik smyckade sin ”tempelriddareuniform” rejält. Men experter liknar den vid en maskeradkostym.

– Han har väl hittat en internetbutik och köpt allt de hade från USA. Jag hade skrattat på mig om någon kommit med den uniformen på sig, men jag är ju gammal officer, säger Christian Braunstein.

Studerat dräkten

Han var tidigare ansvarig för uniformsreglementet hos Försvarsmakten. Nu är han förste försvarsantikvarie på Statens Försvarshistoriska museer.

För Aftonbladets räkning har han studerat den uniform som Anders Behring Breivik poserar med i sitt manifest. Det är samma uniform som Breivik förgäves krävde att få ha på sig under häktningsförhandlingen.

Går att köpa på nätet

Hela utstyrseln är lagligt köpt, enligt norska polisen. Alla medaljer, band och detaljer går att köpa för några hundralappar styck från utländska nätbutiker.

Bara ett märke på uniformen, ett kors som genomtränger ett kranium, har Breivik beställt och fått uppsytt i Indien.

Ribbanden på bröstet är en blandning av utmärkelser från tidigare krig som USA stridit i. Korsen är från olika tempelriddarordnar.

– Ribborna är riktiga, dem får man inhandla och sy på själv. Korsen är enkelt tillverkade varianter, en typ av massproducerat skräp, säger Christian Braunstein.

Antagligen har Breivik skaffat uniformen för att lägga till ett allvar, men kombinationen av band och kors blir bara krimskrams, tycker Braunstein.

”Verkar inte veta”

– Han verkar inte veta hur man fäster utmärkelser på en uniform. Normalt får man aldrig ha band och medaljer samtidigt.

Christian Braunstein har tidigare varit medlem av Tempelherreorden. Det är deras röda kors Breivik använder på uniformen och i sitt manifest.

Bygger barnhem

– Antagligen för att det är den mest kända orden. Tempelherrarnas ursprungliga mål var ju

i viss mån att bekämpa muslimer, men i dag bygger svenska orden barnhem i Lettland.

Erik Dam, som har tjänstgjort i danska marinkåren i 43 år, har analyserat Breiviks uniform åt norska medier.

– Han har helt enkelt tagit något nobelt och gett det en helt annan betydelse i sitt fantasifulla universum, säger Dam till Nettavisen.