Erkänner 1500 mord

Publicerad 2011-08-01

Knarkledaren ”El Diego” gripen i Mexiko

En av Mexicos mest efterspanade knarkledare har gripits - och erkänt att han ligger bakom 1500 mord i delstaten Chihuahua.

Knarkkriget i Mexico har under de senaste fyra åren skördat närmare 35 000 liv.

Under 2010 har dödanden fullkomligt eskalerat.

Den efterspanade knarkledaren El Diego greps i fredags. Han har varit eftersökt en längre tid och anses vara en av huvudfigurerna i staden Juarez knarkkartell. Enligt polisen ska han vara ledare för yrkesmördarna i Juarez-kartellen. Efter fredagens gripande erkände han inblandningen i 1500 mord i delstaten Chihuahua.

Juarez beskrivs som Mexikos mest våldamma stad. Bara under 2010 mördades 3000 människor i staden. El Diegos knarkkartell styr några av de största smugglingsvägarna mellan USA och Juarez. Den mexikanska regeringen har erbjudit 1,25 miljoner dollar för information som leder till hans gripande.

Misstänks för konsulatmord

Den 32 åriga El Diego, som egentligen heter Jose Antonio Acosta Hernandez, misstänks också vara hjärnan bakom mordet på en kvinna som arbetade på amerikanska konsulatet i Juarez samt hennes man, skriver BBC. Paret sköts ihjäl i en bil efter att ha lämnat en fest förra året.  Enligt mexikanska polisen har El Diego även erkänt inblandningen i dödandet av 15 tonåringar på en fest i Juarez förra året.

Litar inte på polisen

Drogkriget i Mexiko har enligt mexikanska regeringen tagit 34 612 liv på fyra år. De flesta offren kan kopplas samman till den illegala droghandeln, men även poliser, säkerhetsarbetare och folk som råkat komma i vägen för gängen har dödats. Under 2010 skedde en kraftig ökning av antalet dödade, något som förklaras med att en större kartell har splittrats upp i två grupper. Det pågår också ett knarkkrig mellan olika karteller i delstaterna Sinaloa and Juarez.

Fler än 50 000 poliser och militärer kämpar mot kartellerna. Men korruption inom polisen har under åratal varit ett stort problem. Under det senaste året har militären fått en allt större roll i bekämpningen, mycket på grund av att den mexikanska regeringen inte längre litar på polisen.