Svenske Tommy Myllymäki vann kock-EM

Publicerad 2014-05-08

Han kockade sig hela vägen till guldet.

Tommy Myllymäki, 35, vann i dag kock-EM, Bocuse d'Or Europe, på hemmaplan.

– Det känns så klart fantastiskt! säger han.

Han har vunnit Årets kock, Kockarnas kamp och varit TV-kock i TV4.

I dag kom dock hans största kockframgång hittills när han segrade i kock-EM i Stockholm.

– Det känns bra, fantastiskt så klart, säger han till Aftonbladet efter segern.

Grillad skinkstek

Tillsammans med sitt lag tillagade han till kötträtt en grillad skinkstek med frasig svål och vilda ärter, som uppenbarligen föll juryn på läppen.

Till den serverades en vårsvampfärserad lägg, glacerad med sirap och peppar samt tryffelstuvad grisfot i blodcrust, lättpicklad salladslök och ramslök, rökt vit sparris med ägg och jordärtsskocka med dragon.

Inget man slänger ihop en torsdag efter jobbet direkt.

Nästa mål: VM

Inte heller fiskrätten ryms i var mans matkasse. Tommy Myllymäki lagade en mildrökt färserad sej med champinjoner och krispigt fjäll och emulsion med brynt smör och ättika samt sallad med blåmusselragu, vit sparris, broccoli och havsblad. Till detta ostron med syrad gurka och alger.

Efter dagens seger är Tommy Myllymäki redo att ta sig an sitt stora mål - kock-VM i Lyon nästa år.

– Det blir lite härlig fest i några dagar nu, sedan börjar vi förberedelserna inför Lyon.

– Ger jag mig in i en tävling försöker jag vinna den.

Hur ska du fira?

– Det blir nog att dricka något gott.

Även övriga pallplatser blev nordiska. Tvåa kom Kenneth Hanse från Danmark och på tredje plats Örjan Johannessen från Norge.