Nakenprotest mot våldtäktsdom

Uppdaterad 2013-10-02 | Publicerad 2013-10-01

Kritiken mot hovrättsdomen som friade de sex pojkar som åtalats för gruppvåldtäkten i Tensta har varit stor.
I dag genomförde feministgruppen Femen en nakenprotest utanför Svea Hovrätt.
Syftet var att visa missnöje över hovrättens friande dom efter gruppvåldtäkten i Tensta i mars.

Aktionen genomfördes mot den omtalade hovrättsdomen som friar sex pojkar från gruppvåldtäktanklagelser i Tensta.

De två kvinnorna som deltog i protesten gick in i hovrättens foajé och tog av sig sina tröjor.

Över brösten hade de skrivit: "Stop legalizing rape", sluta legalisera våldtäkt.

Och kvinnorna skanderade:

– One girl, six rapists, stop legalizing rape.

Slängdes ut

Kvinnorna hann framföra sitt budskap i en minut innan de motades ut av hovrättens vakter.

Det var 2 mars i år som den 15-åriga flickan var på en fest i Tensta. Mot slutet av festen var bara flickan och hennes kraftigt berusade kompis kvar och för henne sex okända pojkar. De kom in i ett rum, låste dörren, tog hennes mobil och drog av hennes kläder. En efter en hade de sex med flickan.

Flickan har berättat att hon sa nej, men att hon inte vågade göra motstånd av rädsla för att något värre skulle hända.

Solna tingsrätt fällde pojkarna för grov våldtäkt.

I förra veckan friades de av hovrätten. Rätten fastslog att flickan befann sig i en "utsatt situation". Men eftersom händelsen inträffade fyra månader innan en lagändring där en utsatt situation räknas som en våldtäkt använde hovrätten den gamla lagen. I den krävdes det att offret måste befinna sig i "hjälplöst tillstånd", en term som

Domen kritiseras

Domen har fått stor kritik och sociala medier har fyllts av protester.

Nästan 50 000 personer har skrivit på en protestlista där de kräver att Högsta Domstolen, HD, ska pröva hovrättsdomen.

Professorn i civilrätt, Mårten Schultz, skriver på sin blogg att det finns ett ”egenvärde i att vara återhållsam i kritik mot friande domar”.

”Nu vet jag att en del av er som läser detta, färgade av den ilska som ni fått efter att ha tagit del av domen (en del av er – de flesta har bara tagit del av kommenterar kring domen), tänker: ”Det skiter väl jag i! De var ju skyldiga!” Men i juridisk mening är de inte det. De är oskyldiga. Och det är som princip – men inte alltid – en god idé att även privatmoraliskt inta denna grundinställning.”, skriver Schultz.

Han menar att domstolen är experter på att bedöma rättsläget i varje enskilt fall:

”Det finns ett demokratiskt värde i att respektera domstolarnas friande bedömningar i domar som inte är uppenbart felaktiga”, skriver Mårten Schultz.

Kräver lagändring

Miljöpartiets, MP, jämställdhetspolitiska talesperson Gunvor G Ericsson kräver i en motion i riksdagen att en samtyckeslagstiftning införs. Att sexuella handlingar som genomförs mot en annan person utan deras samtycke ska kriminaliseras.

Men stödet bland övriga riksdagspartier är lågt, fem av åtta partier menar att den senaste ändringen måste prövas innan lagen görs om igen. Bara Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är positiva till MP;:s förslag.

Miljöpartiets inställning stöds även av Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt hartill TV4 Nyheterna sagt att lagstiftningen är alltför försiktig. Hon har själv drivit frågan om samtycke för sex sedan länge.

På måndag kommer organisationen Crossing boarders att genomföra en demonstration utanför Riksdagshuset i Stockholm för att framföra kravet på en lagändring.

Lagstiftningen ändrades – detta har hänt

  2 mars är den 15-åriga flickan på en fest i en bostad i Tensta utanför Stockholm. I förhör uppger flickan att åtta pojkar låst in henne i ett rum, tagit hennes telefon och slitit av henne kläderna. Sedan turades de om att ha förgripa sig på henne.

Ett par dagar senare grep polisen åtta pojkar som var mellan 15-16 år gamla.

  10 maj åtalas sex av pojkarna vid Solna tingsrätt. Fyra av dem medger att de haft sex med flickan men de nekar till brott. Flickan uppger att hon sagt nej flera gånger.

  Den 14 juni dömer tingsrätten pojkarna till ungdomsvård för grov våldtäkt. Tingsrätten ansåg att flickans berättelse var helt trovärdig samtidigt som pojkarnas version av händelsen var mindre trovärdiga eftersom deras berättelser ändrades. Inledningsvis nekade flera av pojkarna till att ens ha varit på festen i lägenheten under den kväll våldtäkterna ska ha ägt rum.

  27 september friade Svea Hovrätt pojkarna med hänvisning till att brottet inträffade när den äldre våldtäktslagstiftningen gällde. Rätten konstaterade att flickan befann sig i en ”utsatt situation”. Om händelsen inträffat tre månader senare hade det varit ett direktcitat ur nuvarande lagtext om vad som ska ses som våldtäkt. Men eftersom händelsen inträffade fyra månader innan lagändringen trätt i kraft – använde Svea hovrätt den gamla lagtexten där offret måste ha befunnit sig i ett ”hjälplöst tillstånd”. Termen hjälplöst tillstånd tolkas snävt och kräver att offret varit medvetslöst.

  Domaren Sven Jönson menar att ”De samlag som ägt rum kan mycket väl ha skett mot hennes uttryckliga vilja men om det inte varit utnyttjande av ett hjälplöst tillstånd är det inte våldtäkt”.

  I en intervju med Aftonbladet berättar flickan att hon var rädd och sa nej, men inte vågade göra motstånd av rädsla för att pojkarna skulle utsätta henne för något värre.

(Källa: Aftonbladet)