”Vi ska inte kopiera men vi kan lyssna”

Publicerad 2013-10-26

Löfven ska studera hur Sydkorea klarar sig i den globala kampen

Alla vägar bär till - Sydkorea.

De senaste åren har svenska toppolitiker vallfärdat till landet som gav oss Gangnam style, pekskärmar och budgetbilar.

Nu är det Stefan Löfvens tur.

Stärker varumärket i seoul Stefan Löfven lyfter mot Sydkorea, och Aftonbladet följer med.
Seoul är huvudstad i Sydkorea - några år till. 2015 blir Sejong City ny huvudstad.

Med 323 dagar kvar till valet lämnar S-ledaren Sverige för att stärka varumärket i Seoul.

Stefan Löfvens första Asien–resa som S-ledare går till Syd–korea och Japan. Under knappt en vecka ska han studera allt ifrån det ”koreanska utbildningsundret” till frågor som rör handel, export och företagande.

På programmet står att träffa politiker, fackliga företrädare, företagare och personer som jobbar inom skolväsendet.

Inledningen av resan sker i Seoul, Sydkoreas huvudstad. Där har Löfven varit förut, men då som IF Metalls ordförande.

– Det är viktigt att ha bra internationella kontakter och förstå den globala ekonomin, säger han.

– Sydkorea har till exempel väldigt höga ambitioner på utbildningsområdet eftersom de vill vara konkurrenskraftiga i en allt tuffare global kamp. Det vill jag ta del av, hur de resonerar.

Gangnam och Samsung

För många svenskar är den huvudsakliga kontakt man haft med Sydkorea sådant som Psys världshit ”Gangnam style”, Samsungmobiler och bilar med märken som Hyundai och Kia.

Men för politiker och företrädare för organisationer har landet de senaste tio åren varit ett av de hetaste resmålen. Bara de senaste veckorna har både prins Carl Philip och utrikesminister Carl Bildt (M) varit på besök. Bland det som brukar studeras finns ny teknik, skolfrågor och handel.

Sydkorea har genomgått en enorm förändring på bara några decennier. Från 1950 till i dag har man förvandlats från fattig jordbruksnation till en av världens främsta ekonomier med en av de bäst utbildade och mest uppkopplade befolkningarna.

Tuffa krav på barnen

Men medaljen har också en baksida. Samhället genomsyras av tuffa krav på att lyckas. Människor tvingas jobba hårt och konflikterna på arbetsmarknaden är ofta våldsamma. Barn och unga pressas för att nå bra resultat i skolan.Enligt Stefan Löfven handlar hans resa därför inte om att kopiera Sydkorea.

– Nej, vi har vårt system. Men vi kan lyssna på hur de tänker i en allt hårdare konkurrens, säger han.

S-ledaren börjar med ett besök i den demilitariserade zon som skiljer Sydkorea från dess kommunistiska granne Nordkorea. Men bland programpunkterna finns också ett tal på Hankuk universitetet i Seoul.

– Stefan ska prata om den svenska välfärden, hur den är uppbyggd och hur den finansieras. Det sker på samma universitet som Obama talade på för drygt ett år sedan, säger Oscar Stenström, utrikespolitisk rådgivare (S) som följer med på resan.

På tisdagen åker Stefan Löfven vidare till Tokyo.