Mariama fick ställa fråga till partiledarna – inte nöjd med svaren

Mariama Sarrs, 20, kusin blev ihjälskjuten på gatan utanför hennes hem.

I Aftonbladets debatt fick hon chansen att fråga vad partiledarna kommer att göra annorlunda om de får makten, men fick inte det hon sökte.

– Jag tyckte det var de vanliga svaren, tyvärr, sa hon efter debatten.

Skarpnäck har aldrig varit en plats där Mariama Sarr, 20, känner sig rädd. Men den 13 februari dödades hennes kusin utanför hennes hem.

– I början var det jättemörkt. De första veckorna vågade jag inte ens gå ut, säger hon.

Men trots att det har varit tre skjutningar på två månader, där två personer har dött, har inte politiken kommit med någon konkret förändring, menar Mariama.

– Politikerna har misslyckats med deras arbete. Det är barn som dör där ute på gatorna - och de har vänt oss ryggen.

”Samma vanliga svar”

Under Aftonbladets partiledardebatt fick tre personer chansen att ställa frågor direkt till partiledarna – och höra deras lösningar på deras problem.

Mariama Sarrs önskan innan var att få konkreta svar på vad de ska göra annorlunda – inte bara massa floskler. Någonting hon inte tyckte att partiledarna levererade.

– Jag tyckte det var de vanliga svaren, tyvärr. Man brukar få långsiktiga planer, massa löften som jag hoppas på kommer hållas, för en gång skull. Men min fråga var vad de kommer göra annorlunda, för det som har gjorts tidigare har inte fungerat.

PLUS: Tittarnas dom – hen vann partiledardebatten

Mariama tycker att politikerna misslyckats med sitt arbete och vänt folket ryggen.
Mariama tycker att politikerna misslyckats med sitt arbete och vänt folket ryggen.

Partiledarna fick 30 sekunder på sig att svara på frågan, och vände sig direkt till Mariama.

Ulf Kristersson (M) nämnde att han vill ha danska straff för svenska brott. Magdalena Andersson (S) pratade om fler poliser och att stärka upp socialtjänsten.

– Det är barn som dör i dag, det är inte barn som dör om tio månader, om fyra månader, de dör i dag. Så vad tänker de göra nu – jag ville ha någonting konkret. Men jag tycker inte jag fick något konkret svar.

Mariama Sarr har svårt att säga om hon tyckte att något svar var bra, men hon tyckte att de som belyste förebyggande insatser var bra.

– Det känner jag och den gruppen jag kommer ifrån att man ska trycka mer på, säger hon.

”Konstgjord andning”

Utöver Mariama fick också Örjan Andersson, som har väntat på en knäoperation i snart tre år och lantbrukaren Jan-Ola Jonsson ställa frågor till partiledarna.

Jan-Olas släkt har tagit hand om gården på Gotland i 400 år, och nu är det hans tur. Men kalkylen går inte ihop – priset på diesel och gödning har mer än fördubblats.

– Ett år till på det här viset går inte, säger han.

Han undrade vad partiledarna gör för att ett familjejordbruk som hans ska kunna överleva.

– Det var mycket fokus på bränslet, men nu är det så illa med jordbrukets lönsamhet att om vi hade fått diesel gratis så skulle det inte räcka till, sa Jan-Ola efter debatten.

Han vill att det ska till ännu mer, och tycker att de stöd som jordbruket fått, ”nödmiljarderna” inte räcker till.

– Det är som konstgjord andning på en döende näring. Det måste till något kraftigare, och jag tycker inte att något av partierna hade något svar på det.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt datum.

Publisert:

LÄS VIDARE