Oro för rabies när husdjuren flyr Ukraina

Patrik Dokk/TT

Uppdaterad 2022-03-23 | Publicerad 2022-03-03

Ukraina är ett högriskland för rabies. Det kan skapa problem när ukrainare på flykt anländer till Sverige med sina husdjur.

– Vi jobbar intensivt med det här nu, säger Lotta Hofverberg vid Jordbruksverket.

Hundar i koppel och katter i burar. På bilderna från Ukraina ser man hur folk på flykt har med sig sina husdjur.

På grund av flyktingströmmarna har EU-kommissionen bett medlemsländerna att tillämpa flexibilitet när det kommer till införsel av husdjur, specifikt hund och katt, utan att i detalj skriva vad som avses.

Detta trots att den livsfarliga sjukdomen rabies finns i landet.

– Det finns egentligen ganska strikta krav som måste uppfyllas om man ska ta en hund från ett högriskland som Ukraina, med frekvent förekommande rabies, till Sverige, säger Lotta Hofverberg, chef på smittbekämpningsenheten vid Jordbruksverket.

– Vi försöker beakta flyktingsituationen och den allvarliga påfrestning som flyktingarna är utsatta för, och samtidigt beakta att vi ska ha ett gott smittskydd i Sverige.

Många krav

Kraven som finns när man tar in ett husdjur är att det ska vara vaccinerat, chippmärkt och ha genomgått test om tillräckliga antikroppar mot rabies. Det finns även krav på hur dokumentationen ska se ut – och att det ska föranmälas.

Flexibiliteten som EU-kommissionen uppmanar till rör främst kravet på föranmälan. Personer på flykt har, av förståeliga skäl, kanske inte alltid chans att få med sig all nödvändig dokumentation.

Vilka rutiner som ska sättas på plats kan man ännu inte säga.

– Huvudregeln är att om man inte uppfyller införselkraven och kommer från ett högriskland är det avvisning, karantän eller avlivning som är alternativen. Vi har ganska få möjligheter till karantän i Sverige och det håller vi på att titta över nu, säger Hofverberg.

Svårt att sia

Hur många djur som väntas kan hon inte säga, det är för många osäkra faktorer. Klart är att det är en stor uppgift som väntar för verket.

– Vi vet att det när som helst kan komma personer från Ukraina med sällskapsdjur som inte uppfyller kraven, så vi behöver ha en lösning på plats så snabbt vi bara kan, säger Hofverberg.

TT: Hur stor är risken att rabies börjar spridas i Sverige?

– Vi släpper inte in hundar med oklar rabiesstatus fritt i landet. Det vi jobbar för är att den här risken ska minimeras.