Stoltenberg öppnar för att ge Sverige snabbväg in i Nato

Publicerad 2022-03-17

”Det som är klart Sverige är en nära och uppskattad partner till Nato”, säger Jens Stoltenberg.

Ett svensk medlemsansökan till Nato skulle gå väldigt snabbt att slutföra enligt Jens Stoltenberg.

Generalsekreteraren säger att Sverige redan har alla bitar som behövs på plats.

– Vi vet ju att Sverige uppfyller alla Nato-standarder, säger han till DN.

Följ ämnen
Nato

Efter den ryska invasionen av Ukraina har frågan om ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato väckts till liv. Sveriges statsminister Magdalena Andersson har tidigare sagt att en svensk medlemsansökan skulle ”destabilisera läget” ytterligare.

Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skulle processen gå väldigt snabbt om Sverige skulle bestämma sig för att skicka in en ansökan om ett medlemskap i alliansen.

– Det skulle gå väldigt snabbt. Därför att Sverige och Finland är länder som på alla sätt är så nära inpå Nato. Vi vet ju att Sverige uppfyller alla Nato-standarder. Ni har hög grad av samverkansförmåga, ni har de politiska institutioner som krävs för att ha kontroll över försvarets styrkor, säger Jens Stoltenberg till Dagens Nyheter.

Tror på stöd från samtliga Nato-länder

Exakt hur snabbt processen skulle gå kan Stoltenberg inte säga men han uppger att det kan gå ”mycket fort”. Generalsekreteraren tror även att samtliga 30 Nato-länder skulle stödja en eventuell svensk ansökan till alliansen.

Om Sverige skulle gå med i Nato tror Stoltenberg inte att landets säkerhet skulle försämras under tiden ansökningen behandlas.

Generalsekreteraren vill inte spekulera i vad som skulle kunna hända om Sverige skulle hotas eller angripas av Ryssland utan ett medlemskap i Nato i ryggen.

– Det som är klart Sverige är en nära och uppskattad partner till Nato. Men Sverige är inte Nato-medlem och täcks inte av de kollektiva försvarsgarantierna, säger han.