Ulf Kristersson säker på valvinst trots väljartapp i mätningar

Publicerad 2022-08-29

Moderaterna backar i flera opinionsmätningar och är rejält mindre än Sverigedemokraterna.

Trots det är Ulf Kristersson säkert på att vinna valet.

– Jag tänker inte bry mig om någon mätning, säger Ulf Kristersson i samband med att partiets valmanifest presenterades.

Moderaterna presenterade på måndagen sitt valmanifest. Med 13 dagar kvar till valet pekade M-ledaren Ulf Kristersson ut brottsligheten som den viktigaste frågan för slutspurten i valrörelsen.

– Brottsligheten är ju det som är allra mest akut, det som jag tror skapar ett väldigt missmod i Sverige just nu, en upplevelse av att staten har abdikerat från sitt grundläggande ansvar. 

Samtidigt brottas Moderaterna med fallande siffror där partiet i DN/Ipsos i fredags landade fyra procentenheter under SD med 16,6 procent av rösterna. Även i SvD/Sifo samma dag var SD större än M.

M-ledaren Ulf Kristersson.

”Gör bara en analys”

M-ledaren Ulf Kristersson säger att han inte berörs av siffrorna och han vill inte gå in och analysera orsakerna till tappet när Aftonbladet frågar.

– Jag gör bara en analys, valet avgörs den 11 september. Det är bara då det avgörs. Jag tänker inte bry mig om någon mätning, varken de mätningar där vi går sämre eller där det går bättre. Jag tar fasta på att det är helt jämnt mellan sidorna. Det är fullt möjligt att vinna det här valet och det kommer jag lägga ner min kraft på under de här kommande 13 dagarna. 

I Expressen har en krisstämning skildrats i Moderaterna efter mätningarna som presenterades i fredags. Ulf Kristersson känner dock inte igen bilden:

– Inte det minsta, jag åker runt varje dag i valrörelsen och jag upplever enorm entusiasm.

Om Sverigedemokraterna blir större än er, hur påverkar det förhandlingsläget inför en M-regering? 

– För det första så blir de inte det, för jag går in för att vinna det här valet, det är väl alldeles självklart, jag är idrottsman. För det andra är det Moderaterna som kan samla vår sida i politiken. Det är Moderaterna som kan samla majoriteter, det är Moderaterna som kan anföra styrkan som vill förändra. Jag tror att väljarna vet det och jag tycker att väljarna ska lägga sin röst på det parti som char förmågan att skapa den förändringen som behövs.