Danmark öppnar skolor igen: ”Barnen ska hålla två meters avstånd”

Aftonbladet i Köpenhamn när danskarna lättar på corona-restriktionerna

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

KÖPENHAMN. Efter en månads nedstängning börjar nu Danmark lätta på restriktionerna.

På onsdagen fick förskolor och skolor för de yngsta barnen öppna. Men det är inte helt problemfritt.

– Barnen måste hålla två meters avstånd från varandra och tvätta händerna varannan timme, säger Søren Friis, rektor för Lykkebo skola i Köpenhamn.

Barnen på skolgården spelar fotboll och klättrar i klätterställningar. Allt ser ut som en vanlig skoldag.

Men det är en historisk dag för elever och personal på Lykkebo skola – efter att ha haft stängt i tre veckor kan man äntligen ta emot barnen igen. Skolans rektor, Søren Friis, ställer villigt upp på en intervju. På väg ut på skolgården träffar han två flickor i 10-årsåldern. De går nära varandra i trappan.

– Ni kommer väl ihåg att hålla avstånd mellan er? Tänk på det flickor, säger han.

På onsdagen öppnade Danmark upp förskolor och skolor för de yngsta barnen. Men öppningen omgärdas av en mängd förhållningsregler.
Foto: KRISTER HANSSON
På onsdagen öppnade Danmark upp förskolor och skolor för de yngsta barnen. Men öppningen omgärdas av en mängd förhållningsregler.
Foto: KRISTER HANSSON
Barnen på Lykkebo skola i Köpenhamn har fått återvända.

Öppningen av skolorna omgärdas av en mängd förhållningsregler från Sundhedsstyrelsen, Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

Barnen ska hålla två meters avstånd till varandra. De ska leka i små grupper som de kan fortsätta att umgås med på fritiden och andra skoldagar. Maximalt fem barn tillsammans i en grupp utomhus och två barn när de är inne. Dessutom ska både barn och personal tvätta händerna så ofta som varannan timme.

– Vi har löst det så att vi har speciella klockslag när vi tvättar oss. Klockan 10, klockan 12 och klockan 14. Det har lärarna upplyst eleverna om nu på morgonen, säger Søren Friis.

Foto: KRISTER HANSSON
”Barnen måste hålla två meters avstånd från varandra och tvätta händerna varannan timme”, säger rektor Søren Friis på Lykkebo skola i Köpenhamn.

Riktlinjen att barnen ska hållas isär är en utmaning. Skolan får använda sig av både fritidshem och gymnastiksal för undervisning och har placerat skolbänkarna långt från varandra. Dessutom har man kallat in extra personal. Søren Friis förklarar att alla barn upp till femte klass var välkomna i dag.

– De är väldigt glada att börja skolan igen och träffa varandra, säger han.

Skolan hade besök av statsminister Mette Frederiksen på morgonen. Hon berömde eleverna.

– Jag är mycket imponerad av barnen. De är glada att se sina kamrater igen, sa hon till danska TV2.

Men det är långt i från alla skolor som har klarat av att öppna redan nu. I dagsläget är det bara ungefär en tredjedel av skolorna och förskolor i Köpenhamn som har öppnat. De hårda riktlinjerna från Sundhetsstyrelsen innebär mycket merarbete. Förskolor ska bland annat tvätta alla leksaker två gånger om dagen. Dessutom ska toaletterna städas efter varje besök.

Foto: KRISTER HANSSON
Hanne Eriksen, pedagog på förskolan Saxogården.

– Vi öppnar på måndag. Vi är inte färdig med förberedelserna än. Vi ska bland annat sätta upp markeringar på marken på lekplatsen. Rutor som fem barn får leka i samtidigt, säger Hanne Eriksen, pedagog på förskolan Saxogården.

Hon berättar att de inte har haft helt stängt. Det har varit nödöppet för ett fåtal barn.

– Exempelvis för barn med ensamstående föräldrar som arbetar på sjukhuset.

Foto: KRISTER HANSSON
Aftonbladets Susanna Nygren och Krister Hansson på plats i Köpenhamn.

PODD Coronakrisen – så påverkas klimatet

Världen stänger ned och utsläppen rasar - men vissa varnar för att coronapandemin kan hota klimatarbetet på lång sikt. I det här avsnittet pratar vi om hur coronakrisen påverkar klimatet och klimatrörelsen - gäst är Peter Alestig, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Publicerad:

LÄS VIDARE