Uppsala kommun om skyddsutrustning: ”Finns inte tillräckligt”

Uppdaterad 2020-04-16 | Publicerad 2020-04-15

Carina Juhlin, förvaltningsdirektör på Uppsala kommuns äldreförvaltning.

På onsdagen kallade Uppsala kommun till en presskonferens för att presentera ytterligare åtgärder för att begränsa smittspridningen på kommunens äldreboenden.

Samtidigt är bristen på skyddsutrustning stor, vilket tvingar kommunen att prioritera.

24 personer inom Uppsala kommuns äldrevård har hittills smittats, och ytterligare tio har dött efter att ha smittats av covid-19.

”Ett konstaterat fall av smitta är ett fall för mycket. Alla dessa dödsfall innebär stora personliga tragedier”, berättade Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden, på onsdagens presskonferens där Uppsala kommun presenterade ytterligare fem åtgärder för att minska smittospridningen.

Men trots alla åtgärderna saknar fortfarande Uppsala kommun det mest avgörande för att kunna ge de äldre, som enligt Folkhälsomyndigheten är den största riskgruppen, en större trygghet.

– Det finns inte tillräckligt med skyddsutrustning, utan vi tvingas prioritera de fall där det finns bekräftad eller misstänkt smitta, säger Carina Juhlin, förvaltningsdirektör på Uppsala kommuns äldreförvaltning.

Erik Pelling (S), Caroline Hoffstedt (S) och Carina Juhlin i samband med presskonferensen.

Förhoppning om leverens den här veckan

Enligt Carina Juhlin ser man dock en ljusning på problemet med skyddsutrustningen.

– Det som vi har störst brist på just nu är långärmade rockar, all övrig utrustning har vi relativt gott om, och mer är på ingång. Vi har dock en förhoppning om att vi ska få en leverens den här veckan.

Är det frustrerande att inte all personal har rätt utrustning?
– Det är klart att det är frustrerande. Jag vill dock poängtera att vi alltid, oavsett övrig skyddsutrustning, har en basal vårdhygien som innebär att vi alltid tvättar händerna, alltid spritar händerna och att vi har förkläden och plasthandskar, säger Carina Juhlin och fortsätter.

Borde det ha funnits ett större krislager?
– Det är svårt att förutse hur länge detta skulle kunna pågå. Vi var ändå ganska tidigt ute i Uppsala och köpte utrustning som skulle räcka i en månads tid. Men när det nu har dragit ut på tiden, i kombination med att hela världen är ute efter samma typ av skyddsutrustning, så har det varit svårt att få tag på.

– Därför känns det väldigt bra att vi nu har gått ihop med både Region Uppsala och SKR vilket gör att vi kan göra större beställningar.

"Se över förutsättningarna att ge timanställda inom äldreomsorgen tryggare anställningsformer"

En av de nya åtgärderna som Uppsala kommun presenterade på onsdagen är ett förslag till tryggare anställningar för timanställd personal som ska minimera riskerna att anställda går till jobbet även om de inte känner sig helt friska.

– Det är klart att det alltid finns en risk att någon eller några känner att de måste gå till jobbet för att de inte klarar sig utan lönen, det är också därför det nu kommer ett förslag som gör att alla får samma trygghet som heltidsanställda.

Uppsala kommun kan komma att låna in personal

Drygt 1 600 personer har svarat på den annons som Uppsala kommun nyligen gick ut med där man söker personal till äldrevården, och just nu pågår arbetet med rekryteringar.

– 1 600 har svarat, vilket är fantastiskt, och just nu håller HR-avdelningen på med ett urval, inhämtande av referenser och så vidare.

Kan det bli aktuellt att låna personal av andra företag?
– Jag vet att man har gjort detta på andra håll i landet, men vi har ännu inte gjort det här i Uppsala. Jag uppmanar dock företag i Uppsala som har personal att undvara att höra av sig med en ansökan till oss.

Följ ämnen i artikeln