Fem coronanyheter torsdagen den 23 april

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2020-04-23

Totalt 2 021 döda i Sverige, en sjuksköterska i 40-årsåldern har avlidit i Stockholm och beväpnade demonstranter har protesterat mot nedstängningen i USA.

Här är fem nyheter om coronaviruset torsdagen den 23 april.

● Över 2 000 döda i Sverige

Totalt 2 021 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 84 personer det senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Totalt har 16 755 personer bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

1 182 personer har eller har fått intensivvård.


● Sjuksköterska död – tog hand om covid-19-sjuka

En sjuksköterska i Stockholm testades i fredags positivt för coronaviruset. I går dog hon. Sjuksköterskan, som var i 40-årsåldern, ska ha arbetat med att vårda covid-19-sjuka.

– Vi sörjer en uppskattad och skicklig kollega och våra tankar går till sjuksköterskans anhöriga, skriver sjukhuset i en kommentar.


● Corona-råden på somaliska innehöll fel

Informationen kom för sent. Många i det utsatta Järvaområdet i Stockholm hann smittas och dö, innan corona-råden nådde dem.

Nu visar det sig att översättningarna på somaliska innehåller felaktigheter.


● Beväpnade demonstranter mot nedstängningen

200 demonstranter protesterade mot karantänsreglerna utanför stadshuset i Pittsburgh, USA. Ett drygt tiotal av dem tungt beväpnade och maskerade.

– Det här är en liten, men högljudd del, av befolkningen som inte tror på vetenskapen, säger senatorn Sharif Street.


● Tvillingar dog i pandemierna – 100 år emellan

En krigsveteran i USA har avlidit i sviterna av coronaviruset, hundra år efter det att hans tvillingbror föll offer för spanska sjukan 1918–1919, rapporterar amerikanska medier.

Philip Kahn stred vid Iwo Jima och deltog i övervakning från luften efter historiens första atombombningar över Hiroshima och Nagasaki 1945, skriver den amerikanska nyhetssajten Newsday.


Följ ämnen i artikeln