Barn så unga som 8 år har begått brott i Syd

Publicerad 2020-09-01

Avspärrningsband.

Barn som är så unga som åtta år har begått allvarliga brott i polisens område Syd, där Skåne ingår.

Detta har identifierats under Operation Rimfrost.

– De här brotten som vi ser när de är väldigt unga är viktigt att ta på stort allvar, säger Stefan Sintéus, polismästare vid Malmöpolisen, till P4 Malmöhus, Sveriges Radio.

Rikspolischefen Anders Thornberg medverkade under tisdagsmorgonen i Sveriges Radios P1 Morgon. Han beskrev en allvarlig utveckling vad gäller att allt yngre personer kommer in i kriminalitet. I programmet berättade han att 80 barn mellan 8 och 16 år i polisens område Syd, där Skåne ingår, har begått brott.

– Vi har identifierat i region Syd, där vi haft operation Rimfrost, ett 80-tal individer som är mellan 8 och 16 år som begår brott, säger rikspolischef Anders Thornberg till P1 Morgon.

 Stefan Sintéus i samband med en pressträff i januari gällande Operation Rimfrost i polisens region Syd.

”Viktigt att ta på stort allvar”

Malmös polismästare Stefan Sintéus säger till P4 Malmöhus, Sveriges Radio, att det mest handlar om stölder där de unga – ofta i grupp – tar en jacka, en mobiltelefon eller kanske en moped. Men det gäller även rån och narkotikabrott.

– De här brotten som vi ser när de är väldigt unga är viktigt att ta på stort allvar, säger Stefan Sintéus, polismästare vid Malmöpolisen, till P4 Malmöhus.

Polismästaren säger till radiokanalen att brotten är en inkörsport till att hamna i grövre brottslighet och att begå allvarligare brott.

Följ ämnen i artikeln