Polisens tillslag mot jägarhem får kritik – traumatiserade fyraåring

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Susanne Brännemo, 52, hade inte hunnit stiga upp ur sängen när polisens insatsstyrka stormade hennes hem med dragna vapen.

Hennes son misstänktes för jaktbrott – men bor i huset bredvid.

Samtidigt tog sig polisen in hos ytterligare tre familjer med resultatet att små barn traumatiserades.

Polisens insatsstyrka är tränade att möta terrorism och förhärdade gängbrottslingar.

Taktiken är ofta att tidigt på morgonen överraska personer vid till exempel en husrannsakan.

Den 17 september slog polisen i Bergslagens regionala förstärkta insatsstyrka till mot fyra hem i Dalarna.

Tillslagen gällde husrannsakningar i en utredning om grovt jaktbrott – där polisen misstänker att en varg skjutits olagligt på sjön Amungen för ett halvt år sedan.

Men vid flera av tillslagen fanns inte de misstänkta på plats – och i stället var bara männens familjer hemma. I ett av fallen satt den misstänkte småbarnspappan redan i polisens arrest och i ett annat fall var den misstänkte på jobbet.

Susanne Brännemo från Rättvik berättar hur hon vaknade strax innan klockan 06 på morgonen av att det bankade på dörren.

– De vrålade att det var polisen och att jag skulle öppna. Så jag fick kasta på mig morgonrocken och hann bara vrida om låsvredet innan dörren slits upp. Där stod tre beväpnade maskerade poliser från insatsstyrkan som bara puttade i väg mig och kastade sig in i huset, säger Susanne Brännemo.

Susanna Brännemo. Arkivbild.
Foto: Hannah Modigh
Susanna Brännemo. Arkivbild.

”Man med automatvapen i sovrumsdörren”

Hon berättar att hon först inte ens fick gå ut med hundarna. Sedan placerades hon i vardagsrummet där hon fick sitta och titta på tv under bevakning av en beväpnad polis.

– De sprang runt här i huset och vrålade medan jag inte fick röra mig.

Efter en stund fick hon veta vad tillslaget handlade om, enligt Susanne Brännemo.

– De frågade efter min son som jag förklarade att bor i ett annat hus i närheten. Det här visste polisen om eftersom de varit där tidigare i samband med att den här vargen ska ha skjutits för ett halvår sedan, säger Susanne Brännemo.

Samtidigt som polisen slog till mot Susanne Brännemo genomfördes tre andra husrannsakningar med samma metoder på andra håll i Dalarna.

Tidningen Svensk jakt har skrivit om ”Sofia” som var ensam hemma med två barn, en ettåring och en fyraåring, när Bergslagspolisens insatsstyrka slog till med full kraft samtidigt som barnens pappa redan satt i polisens arrest.

För Aftonbladet berättar ”Sofia” om hur hennes barn, framför allt den fyraåriga pojken, traumatiserats.

– Jag och barnen låg och sov när det plötsligt stod en man med automatvapen i sovrumsdörren som skrek ’polis! husrannsakan!’. Han hade full mundering på sig med skyddsväst och huva över huvudet, säger Sofia till Aftonbladet.

Foto: ARKIVBILD Bengt Andersson / TT
– Jag och barnen låg och sov när det plötsligt stod en man med automatvapen i sovrumsdörren som skrek ’polis! husrannsakan!’ berättar Susanne Brännemo.

”Det är jag som bestämmer”

Kort innan mannen uppenbarade sig såg hon en röd punkt svepa över sovrumsväggen.

– Som jag uppfattade var det ett lasersikte, säger hon.

Sofia berättar att hon bad om tillåtelse att lämna huset vilket hon och barnen fick efter att mamman visiterats. Men under tiden hade 4-åringen blivit rejält skrämd.

– Direkt efter att vi åkt därifrån sa han att han inte vill åka hem igen. Han har börjat kissa på sig och är rädd för att polisen ska komma och ta honom när vi är hemma och ute på promenader, säger Sofia.

Hon är särskilt kritisk till att polisen behövde slå till med insatsstyrkan när man redan hade gripit hennes sambo.

– De hade ju honom redan och visste mycket väl att vi var hemma när de stormade in, säger Sofia.

I fredags förra veckan hölls häktningsförhandlingar i det aktuella fallet som kretsar kring misstankar om att en varg skjutits på sjön Amungen för ett halvår sedan. Det är oklart om någon död varg hittats då man från åklagarhåll bara talat om att det gjorts fynd av vargblod på isen.

Två av de misstänkta männen släpptes på fri fot av tingsrätten medan två häktades misstänkta för grovt jaktbrott.

Miljöåklagaren Helena Eckerrot Flodin vill inte kommentera utredningen eller om räderna mot jägarhemmen som hon beordrat om var proportionerliga.

– Det är jag som bestämmer vilka åtgärder som ska vidtas men hur och med vilka medel är en säkerhetsfråga som polisen bedömer, säger åklagaren.

Aftonbladet har sökt polisens spaningsledare i ärendet, kriminalinspektör Peter Springare, som inte har besvarat några samtal. Tidningen Svensk jakt har dock pratat med Peter Springare som hänvisar till andra polischefer.

I fredags förra veckan anmälde polisen i Bergslagen sig själva för hanteringen av husrannsakningarna. Internutredningen av hur polisen skött sig leds av chefsåklagare Martin Tidén på Särskilda åklagarkammaren. Han ville på onsdagen inte lämna några kommentarer.

Publicerad:

LÄS VIDARE