Skrattar och övar på skjutbana – innan han dödar 26

Massmördaren i Thailand var ”ovanligt duktig med vapen”

Av: August Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

I nytagna filmer ses Jakrapanth Thomma, 32, skrattandes öva på en skjutbana, innan han sköt ihjäl 26 personer i en galleria.

– Normalt sett är militärer mycket vapenkunniga. Men den här mannen var ovanligt duktig på att hantera vapen, säger en talesperson för det thailändska försvarsdepartementet, till CNN.

Massmördarens privata filmer sägs vara tagna på militäranläggningen i staden Korat, 25 mil nordost om Bangkok i Thailand, där han tjänstgjorde som soldat. Jakrapanth Thomma syns skjuta mot måltavlor och skrattar när ljudet från skottsalvorna ekar ut över banan.

Enligt nyhetsbyrån AP ska polisens pågående utredning ha visat att han var ”besatt av vapen”.

På massmördaren Jakrapanth Thommas privata filmer syns han skjuta mot måltavlor.
Foto: AP
På massmördaren Jakrapanth Thommas privata filmer syns han skjuta mot måltavlor.
Foto: AP
Thomma skrattar när ljudet av skottsalvor ekar över skjutbanan.

Det var på samma militäranläggning som Jakrapanth Thomma började sin serie av vansinnesdåd på lördagen, när han sköt ihjäl sin befälhavare och en kollega. Därefter stal han flera vapen och en bil från anläggningen, innan han körde till gallerian Terminal 21, gick in och började skjuta besökare besinningslöst.

Han ska ha varit beväpnad med ett automatvapen och två pistoler. Enligt ett vittne ska han ha siktat mot människors huvuden.

– Han sköt överallt och hans skott var väldigt precisa, säger Diaw, som inte vill uppge sitt efternamn, till nyhetsbyrån Reuters.

”Var deprimerad”

Världens blickar riktades mot Korat när gärningsmannen under 17 timmar höll flera personer som gisslan i byggnaden. Specialstyrkor inom militären och polisen kallades till platsen för att storma gallerian.

De kallade också dit Jakrapanth Thommas mamma, som skulle övertyga sin son om att ge upp. Men det var förgäves. Hon ska enligt polisen ha sagt att det inte var någon idé att övertala hennes son, eftersom han hade ett ”hett temperament” och var deprimerad.

På morgonen lokal tid gick polis in och dödade Thomma. Hundratals personer hade gömt sig på olika ställen i gallerian.

– Vi var tvungna att gå in. Vi fick rapporter om att människor var instängda i ett kylrum som började få slut på syre. De höll på att kvävas ihjäl, säger polisens insatschef Jirapob Puridet till CNN.

Foto: AP
Enligt Thailands premiärminister kan en utlösande faktor för masskjutningen ha varit att Jakrapanth Thomma var arg över en fastighetstvist.

Arg över fastighetstvist

Under den dramatiska insatsen sköts en polis ihjäl och tre andra skadades.

– Det var som en skjutscen i en Hollywood-film, säger Jirapob Puridet till CNN.

Totalt dog 26 personer och ett 60-tal skadades i masskjutningen. Gärningsmannens motiv är inte helt klarlagt, men enligt Thailands premiärminister ska en utlösande faktor ha varit att Jakrapanth Thomma var arg över en fastighetstvist.

– Det handlade om en personlig konflikt, sade Thailands premiärminister under en presskonferens.

På söndagen vårdades nio personer fortfarande för allvarliga skador.

– Det här saknar motstycke i Thailands historia, sade premiärministern utanför ett av sjukhusen i Korat.

Foto: Sakchai Lalitkanjanakul/AP
Minst 26 personer dog och ett 60-tal skadades i dådet i Korat, Thailand.
Publicerad:

LÄS VIDARE