Uppsala kommun startar nytt sfi-projekt

Publicerad 2020-09-23

Nästa år ska hundratals kvinnor och män lära sig svenska snabbare och ta större kliv ut på arbetsmarknaden i Uppsala.

Det hoppas kommunen som satsar miljonbelopp på ett tvåårigt sfi-projekt med skräddarsydda lösningar.

Lena Winterbom, direktör arbetsmarknadsförvaltningen.

Uppsala kommun beräknar att projektet ”Heltidsplan” kommer kosta runt 18,4 miljoner kronor under de kommande två åren och har fått 13,8 miljoner från Arbetsmarknadsförvaltningen för att genomföra det.

Det går ut på att uppemot 500 kvinnor och män som läser svenska för nybörjare, sfi, ska kombinera språkutbildningen med insatser utifrån deras tidigare arbetslivserfarenhet, intressen och behov som ska kartläggas vid inskrivningen.

– Förhoppningen är att projektet kommer att leda till en snabbare genomströmning på sfi och snabbare etablering på arbetsmarknaden samt minskat utanförskap, säger Lena Winterbom, direktör arbetsmarknadsförvaltningen, i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

– Projektet kommer att erbjuda en rad olika kompletterande insatser och det finns en beredskap att skapa nya insatser efter önskemål från målgruppen. Utöver ordinarie sfi kan elever få särskilda kurser i yrkessvenska.

Flera liknande projekt

Kommunen har testat flera liknande strategier tidigare. Under ett projekt, som fungerade väldigt bra enligt Winterbom, fick deltagarna kombinera halvtidsstudier med en halvtidstjänst som var anpassad efter deras intressen, tidigare arbetslivserfarenhet och utbildning. Under ett annat projekt har sfi-studierna kombinerats med en lokalvårdsutbildning.

– Och vi har ju kombinationsutbildningar inom en rad områden, där man kombinerar sfi med yrkeskurser, bland annat mot vårdbiträde. Sedan har vi sk. Sfx som är sfi för vissa yrkeskategorier som legitimationsyrken läkare, apotekare, sjuksköterska, tandläkare etc samt lärar/pedagogyrken, säger Winterbom.

Följ ämnen i artikeln