Duterte vägrar samarbeta med ICC

TT-Reuters

Publicerad 2021-06-15

Demonstranter mot president Rodrigo Duterte i Quezon 2019.

Filippinernas president Rodrigo Duterte kommer inte samarbeta med ICC i Haag, som vill utreda om utomrättsliga avrättningar skett i landets krig mot drogerna.

En åklagare vid Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) i Haag ansökte i början av veckan om att få inleda en komplett utredning kring omständigheterna kring landets omtalade ”krig mot drogerna”.

Men någon sådan utredning är regeringen inte intresserad av.

– Vi kommer inte att samarbeta för vi inte är inte längre medlem, säger president Rodrigo Dutertes talesperson Harry Roque vid en presskonferens.

Filippinerna lämnade Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen i mars 2018.

– Vi behöver inte några utlänningar för att utreda dödande i drogkriget för rättssystemet fungerar i Filippinerna, säger Roque som beskriver utredningen som politiskt motiverad.

Sedan Duterte kom till makten 2016 har omkring 6 100 misstänkta narkotikalangare dödats i olika polisinsatser i landet, enligt statistik från Filippinerna.

Olika människorättsorganisationer anklagar polisen för att genomföra utomrättsliga avrättningar, medan myndigheterna hävdar att langarna dödats sedan de gjort våldsamt motstånd.

”Lagens långa arm kommer snart att nå Duterte och hans anhängare”, säger tidigare senatorn och oppositionspolitikern Antonio Trillanes i ett uttalande.