Branden i Mönsterås slutat växa – men inte under kontroll

Publicerad 2021-06-20

Släckningsarbetet för den 200 fotbollsplaner stora branden i Mönsterås pågår fortfarande dygnet runt.

Än är den inte under kontroll.

– Vi har fortfarande extrema brandriskvärden i skogen, säger Magnus Skyttemo, inre befäl på räddningstjänsten.

Sedan den över 100 hektar stora skogsbranden i Finsjö, Mönsterås, utbrutit på fredagen har räddningstjänsten jobbat med släckningsarbetet dygnet runt. Under natten till söndagen har slangledningarna runt den förstärkts och sprinklersystem har vattnat. Läget har blivit något lugnare.

– Vi har även sjösatt ett par pumpar till som förser slangarna med vatten kontinuerligt. Vi har gjort ett bra jobb i natt som vi ska använda oss av under dagarna, säger Magnus Skyttemo, inre befäl på räddningstjänsten.

Räddningspersonal och helikopter vid ledningsplatsen i Finsjö under skogsbranden.

Inte växt på över ett dygn

Under natten till söndagen har räddningstjänsten haft 70 personer på plats. För tillfället etablerar de den styrka som ska jobba under söndagen. På lördagen fick de resursförstärkning från Blekinge, Kronoberg och Göteborg. De har även fått förstärkning av flygande resurser från MSB i form av tre skopande plan och fyra helikoptrar.

– Första vattnet släpptes halv 9.

Däremot vill Magnus Skyttemo undvika att säga att elden är under kontroll.

– Vi har fortfarande extrema brandriskvärden i skogen och det måste vi ha respekt för. Men branden har inte växt någonting på över ett dygn så det är en positiv signal. Vi följer hela tiden utvecklingen med vädret och vad som händer nu under förmiddagen när solen och vinden kommer till. Så får vi se effekterna av det.

Sedan den över 100 hektar stora skogsbranden i Finsjö, Mönsterås, utbrutit på fredagen har räddningstjänsten jobbat med släckningsarbetet dygnet runt.

Följ ämnen i artikeln