Ebba Busch delges misstanke om brott

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ebba Busch tillbakavisar förtalsanklagelserna. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Ebba Busch tillbakavisar förtalsanklagelserna. Arkivbild.

NYHETER

KD:s partiledare Ebba Busch kallas till förhör angående det förtal som hon anklagas för i samband med den infekterade hustvisten i Uppsala.

– Den här utgången att hon delges misstanke tror jag att hon har räknat med, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Överåklagare Anders Jakobsson säger till Ekot i Sveriges Radio att Ebba Busch kommer att delges misstanke om brott inför förhöret, som ska hållas den 28 maj.

Anklagelserna gäller ett inlägg på sociala medier som Ebba Busch publicerade i februari, där hon gav sin bild av hustvisten i Uppsala men även pekade ut den 81-årige hussäljarens ombud som brottslig.

Men åklagarens beslut att kalla Ebba Busch till förhör kommer inte som någon överraskning, enligt partiledarens advokat Thomas Olsson

– Ebba Busch har förståelse för att åklagaren behöver höra båda sidor av saken innan han fattar något beslut och hon uppskattar att hon kommer få lämna sin version av det här händelseförloppet, säger han till Aftonbladet.

Tillbakavisar anklagelser

Ebba Busch tillbakavisar att hon skulle gjort sig skyldig till någon överträdelse i och med inlägget.

– Hon har haft för avsikt att diskutera det här ombudets lämplighet, mot bakgrund av de omständigheter som är allmänt kända.

Statsvetaren Jenny Madestam anser att hela historien kring hustvisten är politiskt känslig men att Ebba Busch ändå räknat med att det här skulle kunna bli utfallet.

– Sannolikt är det också någonting som hon och hennes medarbetare har diskuterat hur man ska förhålla sig till.

Ingen timeout

Att Ebba Busch skulle ta en timeout som partiledare för KD för att tvisten tar för mycket fokus från partiets politik tror Madestam inte är aktuellt.

– Men det är klart att det beror också på hur hennes parti reagerar. Är det så att det börjar diskuteras internt på ett mer kritiskt vis så måste eventuellt en sådan diskussion tas.

Däremot skulle det vara ett helt annat läge om åtal skulle väckas.

– Då är det en annan femma. Då tror jag definitivt att det här med timeout till exempel kan bli aktuellt, säger Jenny Madestam.

Publicerad: