Ytterhögern rusar fram: ”Europas Trump-ögonblick”

Uppdaterad 2024-06-14 13.00 | Publicerad 2024-06-09

Partierna på den yttersta högerkanten rusar fram i EU-valet.

Ett ”Trump-ögonblick” som kan rita om den EU-parlamentariska kartan, enligt experter.

Här är partierna som vill skrota klimatmål, stoppa migrationen – och värna proryska intressen.

När de första vallokalsundersökningarna presenterades på valdagen kunde både Alternativ för Tyskland (AFD) och österrikiska FPÖ jubla.

AFD samlar 16 procent av rösterna och blir Tyskland nästa största parti medan FPÖ plockar 27 procent och blir störst i Österrike.

Den första prognosen visar att SD:s partigrupp ECR får 71 mandat, medan Marine Le Pens ID landar på 62. Därtill finns ett stort antal ytterhögermandat även bland de grupplösa och oklara, skriver TT.

”Millenials” och generation Z-väljare ser ut att lägga sin röst på ytterhögern i många europeiska länder, enligt BBC. Omkring en tredjedel av unga franska och nederländska väljare väntas rösta på partier på högerkanten. En betydande ökning jämfört med det senaste valet till Europaparlamentet 2019.

”Europas Trump-ögonblick har kommit”, skriver Politico.

Vilket inflytande partierna får i parlamentet beror på hur samarbetet ser ut med andra partigrupper, säger statsvetaren Ludvig Norman.

– Jag tror att det i första hand kommer att handla om att mittenhögen mer kanske anpassar sig till ytterhögens politik. För att som det ser ut nu så skulle jag nog säga att den här alliansen, som är mer i mitten, i Europaparlamentet i alla fall, den kommer att ha majoriteten då.

Mest lär fokuset ligga på att stoppa klimatpaketet fit for 55 och att begränsa invandringen till Europa, säger han.

– Grejen med ytterhögern är att det är ju ett väldigt oskrivet kort i hur de står i många av de frågorna som EU faktiskt hanterar. Som kemikalier och att reglera energimarknaden.

Norman tror inte att ytterhögerns framgång kommer innebära några stora förändringar för Europaparlamentet på kort sikt.

– Ingenting händer fort. Oavsett hur valresultatet blir så tror jag inte att vi ska förvänta oss några tvära kast, säger han.

AFD:s valaffisch.

Alternativ för Tyskland

AFD kastades nyligen ut ur den EU-parlamentariska partigruppen ID. Anledningen: Toppkandidaten Maximilian Krahs intervju med italienska Repubblica där han förklarade att SS-soldater inte är brottslingar.

Strax innan det greps en av Krahs anställda, misstänks för att ha lämnat ut uppgifter om EU-parlamentet till Kinas underrättelsetjänst.

Men skandalerna ser inte ut att hindra honom. AFD samlar 16 procent av rösterna i EU-valet, enligt vallkolsundersökningen, och väntas nu bilda en ny partigrupp i EU-parlamentet med partier på den yttersta högerkanten. Där kan även polska Konfederationen, slovakiska Republik, nederländska Forum, ungerska Vårt hemland, för demokrati, och bulgariska Uppvaknande ingå.

Marine Le Pen.

Nationell Samling, Frankrike

Den franska partiledaren Marine Le Pen finns inte med på valsedeln, men är ändå den största vinnaren när vallokalsundersökningen presenterats, skriver nyhetsbyrån AP.

Partiet ser ut att få 32,4 procent av rösterna medan Macrons liberala parti landar på 15,2 procent, skriver TT.

Le Pens parti har rötterna i nationalism och fascism, men tonat ner sin hårda retorik på senare år. Hon har också nära band till Ryssland. Under sin presidentvalskampanj 2017 besökte Le Pen Vladimir Putin och samma år hävdade hon att Krimhalvön alltid tillhört Ryssland. Något hon fortsätter att hävda.

AFD:s toppkandidat  Maximilian Krah.

Lega, Italien

Matteo Salvini och hans Lega-parti sitter i koalitionsregering med den högernationalistiska premiärministern Giorgia Meloni från Italiens bröder.

När Meloni lovat mer militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina har Salvini intagit en mer USA-skeptisk och prorysk hållning.

I sociala medier visar han upp sina besök i Ryssland och poserar framför Kreml i en t-shirt med Vladimir Putin tryckt på bröstet.

Frihetspartiet, Nederländerna

PVV-ledaren Geert Wilders parti blev störst av alla i parlamentsvalet i höstas och har lovat de ”hårdaste migrationslagen genom tiderna”

Wilders har bland annat öppnat för att förbjuda koranen och ”alla moskéer i Nederländerna”. Nyligen meddelade han dock att det kanske inte är deras första prioritet.

Vallokalsundersökningarna i nederländsk tv visar att PVV ser ut att samla sju mandat i EU-parlamentet, ett mindre än koalitionen med miljöpartier och socialdemokrater.

PVV är den stora vinnaren”, skrev Wilders på X tidigare i veckan och tillade: ”Och väldigt spännande, vi kan ännu bli störst när det slutgiltiga resultatet kommer på söndag”.


Följ ämnen i artikeln