Smugglade 1,2 ton knark i marmorskivor – värt 120 miljoner

Uppdaterad 2021-04-16 | Publicerad 2021-04-14

Tullpersonal tyckte att en beställning på 57 ton marmorplattor till en VVS-firma lät lite märkligt.

I plattorna hittades cannabis för 120 miljoner kronor.

– Det är det största cannabisbeslaget någonsin i Sverige, säger Bertil Weingarten, insatsledare på Tullverket.

Ett fartyg med tre stora containrar från Marocko seglade in i Skandiahamnen i Göteborg i november förra året. Det ledde till avslöjandet av en smuggelverksamhet som misstänks ha organiserats av ett par och en man i Västsverige.

Enligt ordern innehöll containrarna 57 ton marmorplattor i 30 lastpallar. Godset skulle levereras till ett företag i Kungälv.

– Så mycket marmor till en VVS-firma i Kungälv fick oss att fundera. Det ville vi ju så klart titta närmare på, säger Bertil Weingarten, insatsledare på Tullkriminalen väst.

Lasten kontrollerades med hundar och röntgen. Då upptäcktes även att några av plattorna var tjockare än de andra. Tullpersonalen plockade fram hammare och slog sönder marmorn.

– Då låg det mängder av cannabis där. Vi uppskattade att det var flera hundra kilo i pallarna och det visade sig vara hela 1,2 ton, säger han.

Buggades för avlyssning

De över 13 000 kakorna var märkta med olika namn och symboler bland annat ”Bitcoin”, ”Tre kronor”, ”Special police”. De flesta var döpta till ”Los Pollos Hermanos” känt från världskända serien ”Breaking bad” som handlar om narkotikaproduktion och smuggling.

När narkotikan upptäcktes av tullen inleddes ett omfattande spaningsarbete.

– Vi satte span på mottagaren. Men då omdirigerades importen från Kungälv till en lagerlokal hos en flyttfirma i Kinna. Vi följde efter i tre dygn och slog sedan till, säger han.

Bland annat buggades containrarna med kameror och mikrofon så tullen kunde höra och se paret diskutera hur de skulle hantera den enorma lasten.

Hur fan kan det va två containrar till då?

Hur fan... ska man packa om dem?

Det ska du inte göra heller!

Men upplägget är att hantera dem! Det går inte att lasta dem, det går inte att packa om dem.

Två sånna här bebisar till då?

I mitten av november greps paret på platsen efter flera dagars spaning. Då fanns även deras barn på platsen.

Rekordstort beslag av cannabis i Sverige

Fem personer står nu åtalade för inblandning. Paret och en man misstänks för synnerligen grov narkotikasmuggling. Ytterligare en man och en kvinna misstänks för narkotikabrott.

Cannabisbeslaget är det största i Sverige någonsin och värderas till 120 miljoner kronor i gatuvärde.

– Det är verkligen jättemycket och det förvånade oss att det var så stort. De som smugglar är fantasirika och brukar gömma drogerna i varor, men jag har nog aldrig sett att man döljer det i marmor, säger han.

”Brottet bör bedömas som synnerligen grovt eftersom det avsett en synnerligen stor mängd narkotika och utgjort ett led i en verksamhet som utövats i organiserad form i syfte att i stor omfattning bedriva handel med narkotika”, står i stämningsansökan.