Biden i tal: Vi tror att vi kommer att vinna

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Med valvinden i ryggen höll Joe Biden ett tal från sin hemstad.

– Jag är inte här för att förkunna att vi har vunnit, men jag är här för att rapportera att när räkningen är färdig tror vi att vi kommer att vinna, sa han.

Timmen senare svarade Trump på Twitter. Han utropade sig till segrare i flera delstater och kom med anklagelser om fusk med valsedlar.

Strax efter 22, svensk tid, gick Joe Biden upp i talarstolen i Wilmington, Delaware.

Timmarna tidigare hade flera mediebolag givit honom segern i Wisconsin och sekunderna efter att han talat klart utropade CNN honom till segrare även i Michigan. Bland andra AP, ABC och Fox gjorde senare samma sak.

Biden var segerviss från scenen.

– Nu, efter en lång natts räknande, står det klart att vi vinner tillräckligt med delstater för att nå de 270 elektorsröster som krävs för att vinna presidentskapet, sa han.

Sedan vägde han orden.

– Jag är inte här för att förkunna att vi har vunnit, men jag är här för att rapportera att när räkningen är färdig tror vi att vi kommer att vinna.

Joe Biden.
Foto: Carolyn Kaster / TT
Joe Biden.

Trumps tweets flaggades

Donald Trump har tidigare under onsdagen twittrat frenetiskt och bland annat anklagat Demokraterna för att försöka ”stjäla valet”.

”I går kväll ledde jag, ofta tydligt, i många nyckelstater, nästan i samtliga fall demokratiskt styrda. Sedan, en efter en, började de magiskt försvinna medan plötsliga högar med valsedlar räknades”, skrev han på eftermiddagen i en av flera tweets som flaggades som vilseledande av Twitter.

Joe Biden nämnde inte Trump vid namn i sitt tal och gick inte i polemik med presidentens insinuationer om valfusk:

– Här regerar folket. Det är enbart deras vilja som avgör vem som blir USA:s president.

Biden: Vi är inte fiender

Biden hyllade väljarna som röstat i rekordantal trots pandemin.

– Flera amerikaner än någonsin tidigare i amerikansk historia har röstat. Över 150 miljoner människor la sina röster. Jag tycker att det är extraordinärt.

Han tog också upp landets splittring och sa att ”vi måste sluta behandla våra motståndare som fiender”.

– Vi är inte fiender. Det som förenar oss som amerikaner är så mycket starkare än något som kan slita oss isär. Vi kampanjar som demokrater, men jag kommer att regera som en amerikan.

Trump utropade seger i flera stater

Timmen efter Bidens tal gjorde Trump nya utspel som omgående fick varningsflagg av Twitter. Han utropade sig till segrare i Pennsylvania, Georgia och North Carolina. I luddigare ordalag hävdade han också seger i Michigan och kom med påståenden om fusk med valsedlar.

”Vi har, av elektorsröstskäl, utropat segern i Pennsylvania (som inte tillåter lagliga observatörer), Georgia, North Carolina, som alla har STOR Trump-ledning. Dessutom utropar vi härmed segern i Michigan, om de många rapporterna om hemligt dumpade valsedlar stämmer”.

Foto: Carolyn Kaster / TT
Joe Biden talade under onsdagskvällen och var mycket segerviss.
Foto: Mary Altaffer / TT
Rösträkning i Pennsylvania.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE