Coronapandemin

Fas 4 ”mycket nära” – då öppnades reservlista för 45-åringar

Av: 

Beri Zangana

Hans Österman

NYHETER

Företaget Doktor 24 öppnade en reservlista för de över 45 år som med kort varsel kunde komma till vaccinhallen Fållan i södra Stockholm.

Nu är den stängd.

– När vi sänkte åldersgränsen fylldes den på väldigt snabbt, säger Sara Dannborg, kommunikationschef på Doktor 24.

Samtidigt är Region Stockholm nu ”mycket nära” att inleda fas 4.

Flera vaccinhallar i Stockholm har ekat tomma i vissa perioder de senaste veckorna, något Aftonbladet har rapporterat om från bland annat Kista och Rinkeby.

Region Stockholm har de senaste dagarna flaggat för att nästa fas i vaccineringen mot covid-19 – fas 4 – är nära.

Johan Bratt, tillförordnad sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, sa på tisdagskvällen till SvD att den släpps på ”mycket snart”.

Regionen: Inga etapper bestämda

Fas 4 är vaccinering av den breda allmänheten, alla mellan 18 och 59 år. Men alla kan inte att vaccineras på en gång. Region Stockholm bekräftade på tisdagskvällen för Aftonbladet att gruppen kommer att delas in i åldersintervall.

– Det kommer att ske i etapper. Det är alldeles för många invånare i Stockholm för att alla över 18 skulle kunna släppas på samtidigt. Men vilka etapper är inte bestämt än, säger Hanna Fellenius vid pressavdelningen.

En spruta med covid-19 vaccin från Moderna.

Foto: TT

Fållan har sänkt åldern till 45 år

Vårdföretaget Doktor 24, som driver vaccinhallen Fållan i Slakthusområdet i södra Stockholm, har nu sänkt åldergränsen på sin reservlista till 45 år.

Listan har funnits i två veckor och varit öppen och stängd i perioder. Den sattes upp efter kontakt med Region Stockholm för att undvika att man tvingas kasta upptinade vaccindoser.

– Regionen har aviserat att man kommer att öppna på nästa åldersgrupp och då behöver vi fler och yngre personer på listan, säger Sara Dannborg, kommunikationschef på Doktor 24.

Doktor 24 vaccinerar mot covid-19 i Fållan i Slakthusområdet i Stockholm.

Foto: MAGNUS WENNMAN

Äldst går först på listan

Reservlistan fungerar på så sätt att vaccinationscentralen ringer de personer som står på listan i åldersordning, äldst går först. Sara Dannborg understryker att ingen från listan går före någon prioriteringsgrupp.

– Om det skulle bli så att vi har överblivna doser och om vi har vaccinationskapacitet de närmaste timmarna så ringer vi. Det handlar om att vi hela tiden tittar på hur det ser ut. Om vi har vaccin som skulle riskeras att slängas så kan vi ringa in från listan. 

Och intresset från yngre att skriva upp sig på reservlistan har varit stort. Under onsdagsmorgonen är reservlistan stängd. Samtliga 1000 platser är tagna.

– Den var öppen igår men blev snabbt full så vi var tvungna att stänga den för tillfället. Men vi har information på hemsidan så man kan läsa status för den. Men den kommer inte öppnas idag, säger Sara Dannborg.

Enligt Dannborg står företaget redo att släppa på fas 4 när regionen ger klartecken. Exakt när det blir vet hon inte.

– Vi har inte fått någon annan information än vad som sagts i media. Det är inom kort, kanske inom någon dag. Det vore bra att få veta lite i förväg så att vi hinner förbereda. Vi måste skala upp vår kapacitet och att man ska lägga ut lediga tider och få in personal. Så lite framförhållning är vi tacksamma för, säger hon.

PODD Kalifornien – och hoppet som återvände

Aftonbladet Daily med Magnus Sundholm, Aftonbladets korrespondent i Los Angeles.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Region Stockholm

Coronaviruset

Vaccin

Covid-19

Doktor 24

Stockholm