Specialiserad liga stjäl hästsadlar

Publicerad:

NYHETER

Förra veckan blev en gård av med sadlar för 150 000 kronor i Uppsala.

I natt drabbades två gårdar till – inte långt därifrån.

Nu vädjar polisen om tips från allmänheten.

”Det vi sett är att de här ligorna är väldigt bra på att plocka ut de dyrbara sadlarna, de ratar de billigare varianterna, och en bra sadel kan kosta 30 000 kronor, säger Jonas Eronen.
Foto: Polisen
”Det vi sett är att de här ligorna är väldigt bra på att plocka ut de dyrbara sadlarna, de ratar de billigare varianterna, och en bra sadel kan kosta 30 000 kronor, säger Jonas Eronen.

Polisen misstänker att ett internationellt nätverk rensar svenska gårdar på exklusiva hästsadlar just nu, men har inte lyckats spåra någon liga än.

– Vi har i princip inga observationer ifrån de här brottstillfällena och det är för att de slår till på landsbygden under nattetid. Det är ingen som ser att de är ute och rör sig, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisen.

Ratar billigare sadlar

I polisregion Mitt, som täcket Uppsala, Västerås och Gävle, har ett tio-tal gårdar drabbats under det senaste halvåret. Men även gårdar i de närliggande polisregionerna Bergsslagen och Öst har blivit av med sadlar för hundratusentals kronor och polisen har svårt att förutse var nästa inbrott sker, enligt Eronen.

Han råder gårdsägare på landsbygden att se över utrymmet där sadlarna förvaras och krångla till det för tjuvarna så gott det går med bättre lås, kameraövervakning i sadelkammaren, larm, bättre märkning på sadlarna och utebelysning med rörelsedetektorer så att gärningspersonerna inte kan jobba i skydd av mörkret.

”Är beroende av tips”

De som sett eller hört något misstänksamt får gärna höra av sig till polisen.

– Reagerar man på något så är det troligtvis något lurt. Det är lätt att tänka att äsch det var ingenting, men meddela oss hellre någon gång för mycket än för lite för vi står lite på tårna nu och är beroende av det.

– Vi har haft den här sortens stölder i tio år i alla fall tio år och man kan se på tillvägagångssättet men också på mängden sadlar som stjäls att det handlar om ett internationellt brottsnätverk, en liga, som kommer från ett annat land. De tar godset till en ankarplats där de lagrar det en stund innan de för ut det ur Sverige och säljer det i andra delar av Europa.

Publicerad:

LÄS VIDARE