Klimataktivisten Hannah Peters kämpar för haven

Kristin Groth/TT

Publicerad 2021-11-06

”The sea is rising and so are we”, står det på en banderoll tvärs över demonstrationståget. Bakom den går, bland många andra, klimataktivisten Hannah Peters från Wales.

— Om haven dör, dör vi, säger hon.

Hannah Peters har, precis som många andra som deltar i demonstrationen, varit i Glasgow hela veckan under FN:s klimatkonferens COP26. Gruppen som går bakom banderollen om havet bär bland annat stora tygfiskar som får symbolisera livet i havet.

– Vi är här med andra aktivister och alla andra som vill se ett kraftigare agerande mot klimatkrisen, säger hon.

Hon anser att människan måste bli bättre på att ta hand om jorden.

– Vi vill uppmana människor att överväga att komma i kontakt med naturen igen, och inse att det som händer med den drabbar oss också. Liv dör överallt på planeten.

”Proportionerliga aktioner”

Hannah Peters har varit engagerad i Extinction Rebellion sedan 2019. Då deltog hon i sin första aktion. Organisationen har rykte om sig att arrangera radikala aktioner, bland annat blockader, fastlimmade aktivister och konstprojekt.

Det organisationen gör får ofta stor uppmärksamhet, men Hannah P eters håller inte med om att aktionerna är särskilt radikala.

– Jag tycker att det är proportionerliga aktioner. Det finns en historia av civil olydnad för att få till de förändringar utan motstycke som nu behövs. Extinction Rebellion är berett att agera med en icke våldsinställning som andra grupper inte har, och det var det som gjorde att jag drogs till gruppen.

I Glasgow har hon bland annat varit inblandad i olika konstprojekt som organisationen anordnat den senaste veckan, men under söndagen åker hon hem igen.

”Ger energi”

Hon ser konsten som ett bra sätt att nå ut till allmänheten.

Och även om Extinction Rebellion ofta genomför sina egna aktioner tycker hon att det är viktigt att även vara med i stora aktioner som lördagens, tillsammans med tusentals andra.

– Det är viktigt för oss att samlas och visa solidaritet. Det ger energi, säger hon.