Champagnekorkarna smäller när segerrusiga anhängare vrålar ut sin lycka

Uppdaterad 2022-04-11 | Publicerad 2022-04-10

PARIS. När Marine Le Pen äntrar scenen på valvakan en halvtimme efter den första prognosen är taket i lokalen nästan på väg att lyfta. Segerrusiga anhängare vrålar ut sin lycka.

– Det här är det bästa som kunde ha hänt Frankrike, säger Martina Gabelica, 24 år som arbetar inom bilindustrin.

Hon är en av de många unga väljare som är orsaken till den framgångsvåg som Marine Le Pen surfar på.

Unga väljare som aldrig har hört talas om Le Pens pappa Jean Marie Le Pen, den hårdföre högerextremisten som ledde ett helt annat parti där antisemitism var frekvent förekommande.

Dagens unga väljare lyssnar till Le Pens nya, mjukare budskap som handlar om hur unga ska ha råd att studera och köpa en lägenhet. Om hur familjer ska klara av de skenande kostnaderna för mat, uppvärmning och bensin.

Många gillar uppenbarligen vad de hör.

– Jag är så otroligt lycklig, säger Martina. Det är svårt att beskriva i ord.

Fortfarande är stopp för invandringen och förbud mot slöjan viktiga frågor för Le Pens Nationell Samling. Många lyssnar även till det budskapet.

Martina Gabelica står festklädd med franska flaggan i ena handen och ett vinglas i den andra. Hon sammanfattar i några meningar varför Marine Le Pen lyckades få närmare 24 procent av rösterna enligt prognoserna.

Martina Gabelica.

”Var oroliga i tre dagar”

– Hennes framgång beror på en enda sak. Hon bryr sig om fransmän i Frankrike. Hon är den enda av kandidaterna som gör det.

Hon viftar lite med den franska flaggan.

Märkligt nog verkar det också som att Marine Le Pen tjänat på Eric Zemmours, en ännu mer högerextrem kandidat, närvaro i valrörelsen. När han blev kandidat fruktade Le Pens anhängare först att Zemmour skulle ta röster från henne.

– Vi var kanske oroliga i tre dagar sedan försökte vi vända det till vår fördel, säger Martina med den självsäkerhet som segerns sötma ger.

Zemmour fick Le Pen att framstå som en mer normal högerpolitiker och fick henne att tona ner invandringskritiken och prata plånboksfrågor istället.

Nu hjälper Zemmour ännu en gång Marine genom att uppmana sina anhängare att rösta på Le Pen i andra rundan.

Thomas Richard är en annan av de unga väljarna som fastnat för Marine Le Pen.

– Le Pen gjorde sitt bästa resultat därför att det här är den bästa kampanjen hon någonsin har gjort, säger han och drar i ärmarna till den blå kostymen. Hon har träffat väldigt många vanliga människor och lyckats få ut sitt budskap.

Han noterar också att hennes kampanj den här gången inte har följts av våldsamma motdemonstranter. Något hon ständigt råkade ut för i båda de tidigare presidentvalen hon ställt upp i och som ofta slutade i häftiga konfrontationer.

Thomas Richard.

Den 19-årige anhängaren är övertygad om att hon kommer att vinna över Macron i den andra valomgången om två veckor.

– Macrons politik har delat Frankrike. Marine Le Pen vill ena landet. Macron vill höja pensionsåldern från 62 till 65 år. Det är en väldigt dålig idé som han kommer att förlora på. Le Pens förslag gynnar istället vanliga människor.

Mot det står Macrons argument att Marine Le Pens lägger fram en mängd förslag som kostar massor av pengar och som landet inte har råd med.

– Om vi slutar ge bidrag till invandrare som inte vill jobba och inte integrera sig så har vi råd, är Richards svar.

”Kom över till oss”

I sitt tal på valvakan tackade Marine Le Pen de miljontals väljare som röstat på henne för förtroendet.

– Alla ni som inte röstade på Macron, kom över till oss. En hel civilisation har sagt ifrån.

När hon kliver ner från podiet omringas hon av tv-kameror och reportrar medan man hör från andra sidan av lokalen hur champagnekorkarna smäller.

Marine Le Pen.