Tanum

Han hittade guldring från 500-talet

Av: 

Christina Nordh

Carl-David Granbäck, 37, med guldfyndet.
Carl-David Granbäck, 37, med guldfyndet.

NYHETER

Carl-David Granbäck var ute på rådjursjakt – men bytet blev en riktig skatt.
En 1 500 år gammal guldring.

– Det är så mäktigt, det verkar som att någon har gömt den där, säger den 37-årige upphittaren.

Det var när han skulle jaga i skogarna i Tanums kommun i söndags som han gick ner i en liten kleva, en dalgång med brant berg på ena sidan. Han har mineralletning som intresse sedan barnsben och såg intressanta vittrade sprickor på berget.

– En horisontell skreva gick in i berget. Där såg jag en sten som var lös, så den lyfte jag undan och fick syn på objektet. Första tanken var att det var en flaskkork, lite spiralformad – eller en lampsockel. Men jag lyfte ut det och kände att det var tungt och förstod direkt att det var guld, säger han.

– Jag blev mållös. Man sjönk lite i kroppen och tänkte: Shit, vad fan har jag hittat? Tankarna snurrade: Hur länge har den legat här, vem har lagt den där, var personen jagad, hur gick det till? Det är så fascinerande.

Det gyllene fyndet dolde sig under en lös sten i en skreva i berget.
Carl-David Granbäck kan förvänta sig hittelön för sitt fynd.

”Ett fantastiskt fynd”

På Länsstyrelsen Västra Götaland är man minst lika upphetsad som upphittaren.

– Det är ett fantastiskt fynd, det går inte att neka till att det är spännande med guld. Jag trodde knappt att jag skulle få uppleva något liknande. Det är inte formellt en ring, utan det går att ha den på fingret – som ett lätt sätt att förvara och transportera den. Ringen är en betalmedel, när man handlade kunde man knipsa av bitar efter vikt, säger arkeolog Niklas Ytterberg.

Den 2,5 centimeter stora ringen är enligt länsstyrelsen troligen 1 500 år gammal, från folkvandringstid, med tre–fyra varv av tjock guldtråd och väger hela 43 gram. Det motsvarar runt tio solidus, romerska guldmynt.

– Ja, det är en massiv ring, en ganska tung guldspiral. Det har hittats lite olika varianter, både större än den här tyngre, men framför allt har det hittats mindre och lättare föremål. Jag blev själv lite förvånad över vikten. Den motsvarar minst tio vigselringar i dag.

”Åker och vaskar guld i Norge”

Carl-David Granbäck låter fortfarande lite tagen, så här några dagar efter fyndet.
– Det är ett kusligt sammanträffande, jag har guldgrävning som hobby. Jag brukar åka till Norge varje sommar och vaska guld.

Senast det gjordes ett liknande fynd var 2005 i samma område i Hamburgsund, men det var betydligt mindre.

Guldringen förvaras på Bohusläns museum i Uddevalla i väntan på beslut från Riksantikvarieämbetet om var den ska förvaras permanent. Carl-David Granbäck kan förvänta sig hittelön för det rara fyndet i närheten

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Vikten motsvarar minst tio vanliga vigselringar.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tanum

Guld

500-talet

Riksantikvarieämbetet

Västra Götalands län