Polisen: ”Sluta använda oss för att läxa upp era barn”

Publicerad 2017-09-29

”Ta på dig bältet annars kommer polisen och tar dig”. Fraser likt denna är inte helt ovanliga – men problematiska. Det menar polisen Emil Kågström, som skrivit ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

Polisen Emil Kågström skriver ett uppmärksammat inlägg på Facebook.

Många föräldrar använder polisen som en slags varning för att få sina barn att lära sig att till exempel ta på sig bältet i bilen.

Emil Kågström, yttre befäl hos polisen i norra Lappland, har nu valt att gå ut och skriva om detta i ett inlägg på myndighetens lokala Facebooksida.

NEJ, NEJ, NEJ. Vi tar inte barn för att de knäpper av sig bilbältet, vi kommer inte och tvingar barn att äta upp sina grönsaker”.

Kågström menar att detta ”knep” faktiskt kan vara skadligt för barnets relation med polisen.

Vad kan detta skapa hos barn trots att det såklart inte är syftet? Jo, att de känner skuld och skam för att de gjort något dåligt, och polisen blir förknippad med något negativt. Detta kan få förödande konsekvenser för ett barn”, skriver han.

Kan skrämma barn vid kontakt med polis

I värsta fall kan det till exempel leda till att ett försvunnet barn blir rädd för polisen och därför inte vågar komma fram när de letar i skogen, menar han. Samma sak om ett barn blivit vittnesmål till ett brott och ska prata med polisens särskilda barnutredare.

Polisen är inget straff eller hot, vi finns här för att stödja och hjälpa. För er trygghet”, avslutar Kågström inlägget.

Följ ämnen i artikeln