SL avbryter samarbetet med Lugna gatan

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

SL har beslutat att avsluta sitt samarbete med Lugna gatan. Detta efter ny information från polisen.

Personal anställd av Lugna gatan påstås ha en kriminell livsstil.

– Enligt polisen är det minst fem identifierade personer inom Lugna gatan som ingår i kriminella nätverk, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på Trafikförvaltningen i Stockholm. 

Enligt SL är det tre punkter med information från polisen som ligger till grund för beslutet.

  • Lugna gatan brister i sin kontroll med att kontrollera att personalen inte fortsätter en kriminell livsstil.

  • Organisationen gör inga ordentliga kontroller av belastningsregister och drogtest på sin personal.

  • Lugna gatan har anställd personal som vid sidan av anställningen ingår i kriminella nätverk, hävdar SL och polisen.

– Jag kan inte svara på vilka kriminella nätverk det handlar om. Men enligt polisen rör det sig om minst fem identifierade personer inom organisationen, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på Trafikförvaltningen i Stockholm.

De personer som polisen identifierat har inte arbetat i Lugna gatans SL-uppdrag. Däremot har de olika roller inom Lugna gatans organisation. 

Vände sig till polisen i somras

Upprinnelsen till att SL började titta närmare på avtalet med lugna gatan är en internrevision som genomfördes i vintras. I slutet av juni vände sig SL till polisen och frågade hur de såg på samarbetet. 

Nyligen kom svaret från polisen. De meddelade SL att man inte rekommenderade ett fortsatt samarbete. Därför valde SL under tisdagsmorgonen att häva sitt avtal Lugna gatan med omedelbar verkan.

– Det är ett enormt långt samarbete som får ett abrupt slut. Men vi såg ingen annan utväg, säger Suss Forssman Thullberg.

Möte under morgonen

Enligt Carin Balfe Arbman, kommunikationschef på Fryshuset som Lugna gatan är en del av, kom beskedet som en blixt från klar himmel.

– Det kan man verkligen säga. Det förekommer både allvarliga och motsägelsefulla uppgifter från polisen som är helt nya för oss. Vi förstår inte vad de här uppgifterna baseras på. 

Revisionen som gjordes i våras innehöll enligt Carin Balfe Arbman många felaktiga uppgifter.

– Det berättade vi för SL. Enligt oss grundar sig det här beslutet på felaktig information.  Vi har aldrig haft så bra kontroll över verksamheten som vi har idag. Ingen anställd ungdomsvärd inom Lugna gatan är misstänkt för något brott.

Fryshuset har idag påbörjat en utredning för att ta reda på vad som stämmer i polisens uppgifter.

SL och Lugna gatan har samarbetat sedan 1990-talet.  Beslutet innebär att omkring 45 ungdomsvärdar nu förlorar sina arbeten. Enligt SL kommer dock inte deras trygghetsverksamhet att påverkas, då de väljer att hyra in trygghetsvärdar från ett bevakningsföretag.

SL:s avtal med Lugna gatan hade löpt ut i maj 2020. 

Publicerad:

LÄS VIDARE