Jonas Sjöstedt: ”Jag var mobbad”

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-01-17

Partiledarna får en efter en träffa en psykoterapeut i SVT.

Under första sessionen berättar Jonas Sjöstedt om sin svåra tid som barn.

Han mobbades i skolan:

– Det är roligare att vara vuxen.

På söndag drar SVT i gång en ny tv-serie "Nyfiken på partiledaren".

Riksdagspartiernas ledare får gå i samtalsterapi med psykoterapeuten Poul Perris.

Först ut är Jonas Sjöstedt (V).

”Pratade fel dialekt”

I programmet berättar V-ledaren om sin svåra barndom. Han hade en trygg uppväxt, men var mellanbarn och hamnade ofta i skymundan. Familjen flyttade också ofta vilket medförde vissa problem.

– Jag var rätt utsatt ibland. Man kom till en ny skola, pratade fel dialekt, och bara damp ned på skolgården. Ibland var jag nog lite mobbad också och fick slåss. Jag var annorlunda.

Det sitter kvar än i dag:

– Den erfarenheten satte sig ganska djupt. Jag tror att en del av min identifikation med utsatthet kommer från den där erfarenheten, att jag mår dåligt när jag ser sådant hända andra, framförallt när barn far illa.

Ingen märkte dyslexin

Sjöstedt trycktes även ner av skolans personal. Ingen upptäckte hans dyslexi. Han hade svårt att lära sig läsa. I programmet säger att att han kände att skolan tyckte att han var dum i huvudet.

– Det kände jag nog tydligt och jag vill inte vara dum i huvudet.

Som kompensation försökte han bli väldigt duktig. Han gjorde revolt och flyttade hemifrån tidigt och engagerade sig politiskt.

– Egentligen tycker jag att det är roligare att vara vuxen än att vara barn. Jag tycker det är ganska hårt att vara barn egentligen. Jag tänker på hur grymma barn kan vara mot varandra och hur dålig koll vuxna har ibland på hur barn är mot varandra.

Följ ämnen i artikeln