Vild dans på Centerfest redan innan desserten

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2013-09-21

KARLSTAD. När centerpartisterna festade loss på stämman i Karlstad i natt märktes ingenting av låga opinionssiffror.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson dansade redan innan huvudrätten var bortdukad.

– Vi centerpartister har alltid varit duktiga på att ordna kalas, säger f.d. partiledaren Maud Olofsson.

När Centerpartiet höll kommundagar i Örebro i våras hann partiledaren och näringsministern Annie Lööf inte ens äta upp efterrätten innan hon bjöds upp på dansgolvet. När ombuden på partistämman i Karlstad, som avslutades i morgon, höll traditionsenlig stämmofest så gick det ännu vildare till.

För när diskussionerna, protokollen och programpunkterna var slut för dagen så släpptes det loss rejält.

”Bäst på att dansa”

Huvudrätten var inte ens avdukad då landsbygdsminister Eskil Erlandsson tog sig en svängom - och många följde efter. Ett stort gäng stod på stolarna och röjde loss när bandet på scen avverkade Lasse Berghagens "Han tog av sig sin kavaj".

Redan innan minglade berättade ett flertal framträdande centerpartister att just deras parti är bäst på att dansa och ha roliga stämmofester.

– Det finns en tradition av dans i vårt parti. Samvaron och vänskapen har alltid varit väldigt viktigt, säger f.d. partiledaren Maud Olofsson.

Den nuvarande C-ledaren Annie Lööf höll med.

– Vi är ett folkrörelseparti där många som gick med på 1970-talet hade dansat på logen. Det sitter djupt i vår rörelse, men jag hoppas få äta upp desserten innan det är dags i kväll, säger hon.

”Tycker om varandra”

Centerpartiet har sina rötter ute på den svenska landsbygden. För stockholmaren och borgarrådet Per Ankersjö så har dansen inte kommit lika naturligt som för många av hans partikollegor.

– Dansen har varit mitt största handikapp i partiet. Men i dag så dansas det annat än bugg, så jag klarar mig jag också, säger han.

CUF-ordföranden Hanna Wagenius har sin idé om varför hennes parti är så glada i dans.

– Vi tycker helt enkelt så mycket om varandra. Vi debatterar hårt mot varandra, men sedan har vi väldigt roligt efteråt.

Följ ämnen i artikeln