Hade en stor elefant i sitt Vinterprat

Publicerad 2014-01-01

Martina Haag.

Martina Haag kunde springa.

Hon visste bara inte om det.

Det här den, något uttjatade, berättelsen som ska frälsa även de löpovilligaste.

Martina Haag blev utpekad som gravid.

Två gånger på ett dygn.

Men där fanns inget växande foster – bara en massa överflödigt fläsk. Det här blev startskottet på en resa som få kan ha missat. Martina började springa. Från att lufsa fram tolv minuter första dagen ökade hon försiktigt tiden. Andra dagen kutade hon tretton minuter. Och därifrån har hon fortsatt.

Tredje dagen fjorton minuter, ja, ni fattar.

Den här genren, om man nu kan kalla den det, är inte helt ovanlig nu för tiden: kända-personer-om-hur-usla-de-var-på-något-och-nu-är-de-nästan-fullblodsexperter! ”Kan jag kan du”, skriker de från bokhyllorna.

Jag gillar träning och jag är förtjust i Martina Haag. Det innebär att jag har plöjt igenom flera långa intervjuer där hon berättat om sitt löparintresse. Om hur hon började springa tolv minuter och fortsatte tills hon klarade ett maraton. Jag har också läst hennes bok ”Heja, heja!” som drar exakt samma story fast på ännu fler tecken.

Därför känns det fattigt att inte få något mer till livs under hennes vinterprat.

Jag hade gärna velat att det här programmet tog vid där boken slutade. Hur går man vidare efter att tragglat sig fram till målet på sitt första maraton? Vad gör att hon inte nöjer sig och ger upp? Vad driver henne att snöra på sig skorna för 10 000:e gången?

För den som däremot inte varit i kontakt med Martina Haags löparhistoria tidigare är det här 90 underhållande och peppande minuter. Jag gillar också att programmet drar igång det nya träningsåret, dagen då folk vaknar taggade till tänderna att påbörja sina nya liv. Många som inbillar sig att deras kropp inte är byggda för löpning, att de är för gamla eller för trötta kan nog få sig en rejäl knuff ut på vägarna.

Det finns en stor elefant i det här programmet. Under vintern har Martina och Erik Haag meddelat att de ska skilja sig. I programmet nämns maken Erik som han under åren så ofta har gjort i Martina Haags alster. Inte ett ord om skilsmässan.

Och det är klart att Martina inte ska behöva stöta och blöta det för Sveriges radios lyssnare.

Men jag skulle blåljuga om jag påstod att jag inte är nyfiken.