MP-man gör omstritt tecken i SVT-sändning

Publicerad 2016-04-22

MALMÖ/STOCKHOLM. Här gör språkröret i en av Grön ungdoms lokalföreningar ett omstritt tecken bakom SVT:s Anne Lundberg.

De fyra fingrarna i luften är den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapets symbol.

– Det här är ett tecken som man knappast gör om man inte stödjer dem, säger forskaren Magnus Norell.

Språkröret för Grön ungdoms lokalförening syntes i SVT:s sändning från Almedalen förra året. Bakom programledaren Anne Lundberg höll han upp fyra fingrar i luften, det så kallade Rabiatecknet.

Tecknet började användas 2013 under protesterna i Egypten och är i dag starkt förknippat med den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapet, som har som mål att införa sharialagar. 

– Det är en symbol för att minnas offren för massakern vid Rabiaplatsen, som var Muslimska brödraskapets anhängare. Den har väldigt tydligt kommit att beteckna att man är anhängare av Muslimska brödraskapet, säger Magnus Norell, forskare med inriktning på bland annat Mellanöstern och terrorism, och tidigare forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet.

Är det ett islamistiskt tecken?

– Ja, det är det. Det är Muslimska brödraskapets symbol och de är ju islamister.

”Tillhör ingen gruppering”

Aftonbladet har under fredagen upprepade gånger sökt det lokala språkröret för en kommentar om varför han ställde sig framför kameran och visade tecknet.

Han svarar i ett mejl att han är för upptagen för att prata i telefon. I mejlet skriver han att tecknet enligt honom inte tillhör någon gruppering eller någon religion. I stället syftar det till platsen Rabia, i Kairo, där massakern skedde.

– Jag kan säga att jag stolt solidariserar med alla som fallit offer för folkmord och massaker runt om i världen, men menade inte att uttrycka stöd för någon som helst gruppering, skriver han.

”Omöjligt inte känna till kopplingen”

Magnus Norell vill inte kommentera språkrörets inställning men säger:

– Det är omöjligt att inte känna till kopplingen till Muslimska brödraskapet om man gör det här tecknet. Och man gör det knappast om man inte stödjer dem. Det är som att göra en Hitlerhälsning och hävda att det är en gammal indisk hälsning, så tycker jag.

Att tecknet skulle symbolisera ett allmänt ställningstagande mot diktaturer och tyranner, som andra experter antytt, håller han inte heller med om.

– Absolut inte. Under de åren som gått sedan massakern har det blivit än mer förknippat med Muslimska brödraskapet.

Miljöpartiets kris – detta har hänt

Följ ämnen i artikeln